Lactobacillus plantarum 299v- wpływ na poziom żelaza


Co to jest żelazo, gdzie je znajdziemy w dużych ilościach oraz jakie są objawy i skutki jego niedoboru wie każdy z nas. Jeżeli jednak nie, odsyłam Was do postów, w których znajdziecie odpowiedz na powyższe pytania: 
  1. Niedobór żelaza
  2. Żelazo- praktyczne informacje
  3. Cicha władza probiotyków
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić kilka badań, które sugerują, że pewien szczep może nam pomóc przy niedoborach żelaza. 

Lactobacillus plantarum 299v

Szczep Lactobacillus plantarum 299v (Lp299v) kolonizuje jelito i można go znaleźć w próbkach śluzowych pobranych z jelita grubego i odbytu. W badaniach klinicznych, wykazano, że Lp299v ma pozytywny wpływ na zdrowie. Efekty obejmują zmniejszenie problemów z gazami i bólem u ludzi, którzy cierpią na zespół jelita drażliwego. Przyjmowanie Lp299v może również przeciwdziałać niektórym niechcianym bakteriom w jelicie, a także może mieć działanie przeciwzapalne poprzez zmniejszenie zawartości fibrynogenu, ROS i IL-6 w surowicy.

Dowody naukowe

1

Badanie z 2006 roku wykazało, że żywność fermentowana kwasem mlekowym zwiększa wchłanianie żelaza u ludzi, być może poprzez obniżenie pH, aktywację fitynianów oraz tworzenie rozpuszczalnych kompleksów Fe i kwasów organicznych. Zbadano wpływ kleika owsianego fermentowanego Lactobacillus plantarum 299v na absorpcję żelaza niehemowego z mączki o niskiej biodostępności Fe w porównaniu z pasteryzowanym, sfermentowanym kleikiem owsianym i niesfermentowanymi kleikami owsianymi. W badaniu wzięło udział dwadzieścia cztery zdrowe kobiety w średnim wieku 25 lat. Kobietom podano (A) sfermentowany kleik, (B) pasteryzowany sfermentowany kleik, (C) niesfermentowany kleik o regulowanym pH i (D) niesfermentowany kleik z dodatkiem kwasów organicznych.  

Fermentowany kleik z żywym L. plantarum 299v znacznie zwiększył absorpcję Fe w porównaniu z kleikami pasteryzowanymi i niesfermentowanymi. Stężenie kwasu mlekowego w sfermentowanym kleiku było o 19% wyższe niż w pasteryzowanym kleiku, absorpcja Fe została zwiększona o 50%. W kleiku z kwasami organicznymi stężenie kwasu mlekowego było o 52% niższe niż w pasteryzowanym kleiku, bez różnicy w absorpcji Fe. Fermentowany kleik zwiększył wchłanianie Fe  niehemowego z bogatego w fityniany posiłku u młodych kobiet.


Ryc. 1 Wchłanianie żelaza niehemowego z posiłków zawierających cztery różne kleiki owsiane


2

W badaniu przeprowadzonym w 2015 roku zbadano wchłanianie żelaza u zdrowych kobiet w wieku rozrodczym. Celem pracy było zbadanie hipotezy, że wchłanianie żelaza niehemowego z napoju owocowego poprawia się poprzez dodanie Lactobacillus plantarum 299v (Lp299v). Badanie zostało podzielone na dwie próby. W próbie 1, absorpcja żelaza z napoju owocowego zawierającego 10^9 jednostek tworzących kolonie (CFU) Lp299v porównano z napojem kontrolnym bez dodatku Lp299v. Próba 2 miała taką samą konstrukcję, ale użyto 10^10 CFU.  Napoje testowe i kontrolne zawierały około 5 mg żelaza. jako mleczan żelaza i były oznaczone odpowiednio 59Fe (B) i 55Fe (A) i spożywane przez 4 kolejne dni w kolejności AABB. 

Próba 1
Wyniki próby 1 objęły dziesięć osób. Średnie wchłanianie żelaza z napoju zawierającego 10^9 CFU Lp299v wynosiło 28,6%, co było istotnie wyższe niż wchłanianie żelaza z napoju kontrolnego wynoszacego 18,5%. 

Próba 2
Wyniki próby 2 objęły jedenaście osób. Średnie wchłanianie żelaza z napoju zawierającego 10^10 CFU Lp299v wyniosło 29,1% w porównaniu z 20,1% z napoju kontrolnego. Jednak różnica ta nie była statystycznie istotna. Analiza wchłaniania żelaza z dwóch napojów zawierających Lp299v w próbach 1 i 2 wykazała, że nie różniły się one istotnie, a w próbach 1 i 2 nie różniło się wchłanianie żelaza z dwóch napojów kontrolnych.
Połączenie tych dwóch badań poprzez połączenie wartości absorpcji dla wszystkich 21 badanych dało średnią absorpcję żelaza 28,8% z dodatkiem Lp299v, która była istotnie wyższa niż absorpcja żelaza w napoju kontrolnym 19,3%. 

Podsumowując, spożycie probiotyków może zwiększyć wchłanianie żelaza o około 50 % z napoju owocowego o stosunkowo wysokiej biodostępności żelaza.
Ryc. 2 Wchłanianie żelaza z napoju owocowego z oraz bez Lactobacillus plantarum 299v (Lp299v)

3

Również w 2018 zostały przeprowadzone badania. Celem pracy było zbadanie możliwego wpływu L. plantarum 299v na mechanizmy wchłaniania żelaza na poziomie komórkowym. Wykryto wzrost zawartości żelaza w trawionych posiłkach i napojach zawierających L. plantarum 299v. W modelu komórek jelitowych zaobserwowano, że reduktaza żelaza DCYTB wzrosła w obecności L. plantarum 299v, natomiast produkcja śluzu (MUC5AC) zmniejszyła się niezależnie od L. plantarum 299v. 


Podsumowując, suplementacja probiotykiem zawierającym Lactobacillus plantarum 299v może okazać się skutecznym narzędziem w walce z niedoborem żelaza. Dla osób, które źle znoszą suplementację żelazem, może okazać się ona dobrym wyjściem.

Źródła:
  1. Bering S. et al. (2006): A lactic acid-fermented oat gruel increases non-haem iron absorption from a phytate-rich meal in healthy women of childbearing age. British Journal of Nutrition 96, 80–85.
  2. Hoppe M. et al. (2015): Probiotic strain Lactobacillus plantarum 299v increases iron absorption from an iron-supplemented fruit drink: a double-isotope cross-over single-blind study in women of reproductive age. British Journal of Nutrition 114, 1195–1202.
  3. Sandberg A. S. et al. (2018): Iron Supplements Containing Lactobacillus plantarum 299v Increase Ferric Iron and Up-regulate the Ferric Reductase DCYTB in Human Caco-2/HT29 MTX Co-Cultures. Nutrients 10, 1949.

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.