Cicha władza probiotyków
Na temat tego jak bardzo ważna jest nasza mikroflora jelitowa oraz jaki ona ma wpływ na nasze samopoczucie pisałam już kilka postów, do których Was odsyłam:
- Flora bakteryjna jelit cz. I- co należy wiedzieć
- Flora bakteryjna jelit cz. II- wpływ diety
- Flora bakteryjna jelit cz. III- związek z otyłością
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić coś, co może wspomóc nasze jelita. Mowa oczywiście o probiotykach.
Czym są probiotyki
Słowo probiotyk pochodzi od greckiego pro bios i znaczy „dla życia”.
Zgodnie z definicją FAO/WHO probiotyki są specyficznymi szczepami mikroorganizmów, które podawane człowiekowi w odpowiedniej dawce, wywierają korzystny wpływ na jego organizm [1].
Jako probiotyki wykorzystuje się najczęściej bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium. Stosowane są także drożdże Saccharomyces cerevisiae ssp boulardii oraz niektóre gatunki Escherichia oraz Bacillus [2].
Z terminem probiotyki wiąże się definicja probioza, czyli spożywanie w odpowiedniej ilości żywych mikroorganizmów, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka [3].
Definicja ta ulegała przekształceniu na przestrzeni wieków, co możecie zaobserwować w poniższej tabeli.
Tabela 1. Definicje probiotyków [Nowak A., 2010]
Kryteria doboru bakterii probiotycznych
Aby szczep został uznany za probiotyczny musi on wykazywać szereg właściwości. Bakterie probiotyczne
powinny spełniać wymagania i kryteria selekcji w takich aspektach, jak bezpieczeństwo
stosowania, cechy funkcjonalne oraz cechy technologiczne.
Tabela 2. Kryteria doboru szczepów probiotycznych [Mojka K., 2014]
Korzystne działanie probiotyków na organizm
Probiotyki wykazują bardzo dużo dobrych właściwości, które wpływają na nasz organizm. Są to przede wszystkim [3]:
- hamowaniem wzrostu w przewodzie pokarmowym niektórych organizmów patogennych, takich jak Salmonella enterica, Shigella sonnei, Staphylococcus aureus, Campylobacter jejuni, Clostridium defficile;
- zapobieganiem adhezji patogenów do śluzówki jelita w wyniku konkurencji o receptory, składniki odżywcze czy wytwarzając substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, np. kwasy organiczne, nadtlenek wodoru, bakteriocyny;
- regulowaniem perystaltyki jelit (zapobieganie zaparciom);
- wytwarzaniem składników pokarmowych wykorzystywanych przez organizm ludzki, przeciwdziałania alergii;
- zabezpieczenie przed obniżeniem skuteczności doustnej antykoncepcji;
- eliminowaniem substancji toksycznych z organizmu;
- rekonstrukcją składu i liczebności mikroflory jelitowej po różnego rodzaju schorzeniach jelitowych i stosowaniu antybiotyków;
- obniżeniem wchłaniania egzogennego cholesterolu, powodując jego konwersję do koprostanolu;
- obniżeniem poziomu prokancerogenów i kancerogenów w świetle przewodu pokarmowego w wyniku hamowania rozwoju mikroflory jelitowej, której metabolizm związany jest z wytwarzaniem związków nitrozowych;
- stymulacją układu immunologicznego związanego z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego (GALT), głównie w zakresie produkcji przeciwciał wydzielniczych klasy sIgA;
- uszczelnieniem bariery śluzówki jelita w wyniku syntezy substancji o działaniu cytoprotekcyjnym, co może chronić przed zjawiskiem translokacji bakterii, czyli ich przenikania do łożyska naczyniowego;
- uczestnictwem w syntezie witamin z grupy B oraz witaminy K;
- udziałem w trawieniu niektórych pokarmów (laktozy);
- stymulacją produkcji śluzu;
- zwiększeniem biodostępności wielu pierwiastków takich jak miedź, wapń, żelazo, cynk i mangan;
- normalizacją zaburzenia motoryki jelit u ludzi w podeszłym wieku;
- zmniejszaniem częstości występowania biegunek podróżnych, łagodzeniem przebiegu i skracaniem czasu trwania niektórych biegunek bakteryjnych i wirusowych;
- zapobieganiem wystąpieniu lub łagodzeniem przebiegu biegunek poantybiotykowych,
- zmniejszaniem nasilenia biegunek popromiennych;
- ochroną przed rozwojem grzybicy w miejscach intymnych;
- działaniem leczniczym w encefalopatii wątrobowej;
- korzystnym działaniem w schorzeniach układu pokarmowego (syndrom jelita drażliwego, zapalenie jelit) oraz w schorzeniach alergicznych (atopowe zapalenie skóry);
- produkcją substancji cytoprotekcyjnych i peptydów czynnościowych;
- obniżeniem liczby próchnicotwórczych paciorkowców z gatunku Streptococccus mutant
Pożyteczne fimbrie
Najważniejszą rolę spełniają bakterie, które – za pomocą fimbrii – wiążą się z receptorami adhezyjnymi w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu mogą przebywać dłużej w jelitach w porównaniu do mikroorganizmów, które tych właściwości nie mają. Pożyteczne bakterie nieposiadające fimbrii muszą być dostarczane w dużych ilościach z pożywieniem. Ważną właściwością probiotyków jest również namnażanie się w jelicie grubym, co potęguje ich działanie; są odporne na działanie kwasów żołądkowych (co pozwala im przetrwać i dotrzeć do jelita) a także przeżywają w środowisku kwasu żółciowego w dwunastnicy [5].
Produkty probiotyczne
Produkty probiotyczne możemy podzielić na przetwory mleczne oraz całą resztę [4]. Do mlecznych produktów probiotycznych należą:
- jogurt naturalny,
- kefir,
- maślanka.
Do pozostałych produktów należą:
- kapusta kiszona,
- czosnek,
- ogórki kiszone,
- soki z kiszonych warzyw,
- zakwas chlebowy,
- kimchi,
- natto,
- kombucha\
Spożywacie produkty, które naturalnie zawierają w sobie probiotyki, czy też suplementujecie?
Bibliografia:
- FAO/ WHO (2002): Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food, London Ontario, Canada
- Jach M., Łos R., Maj M., Malm A.(2013): PROBIOTYKI – ASPEKTY FUNKCJONALNE I TECHNOLOGICZNE. POST. MIKROBIOL. 52, 2, 161–170
- Kaźmierska J. (2014):Probiotyki- recepta na zdrowie? Kosmos. Problemy nauk biologicznych. Tom 63, nr 3.
- Kumar B.V. et. al.(2015): Trends in dairy and non-dairy probiotic products - a review. J Food Sci Technol 52(10):6112–6124
- Mojka K. (2014): Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549.
- Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z.(2010): Probiotyki – historia i mechanizmy działania, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4 (71), 5 – 19
Brak komentarzy: