Niedobór żelaza
Niedobór żelaza to bardzo częsty temat w dzisiejszych czasach. Jeszcze bardziej częstszy, jeżeli przyjrzymy się osobom trenującym. Szacuje się, że aż 80% przedstawicielek sportów wytrzymałościowych ma zbyt niski poziom żelaza.
Żelazo jest jednym z najważniejszych mikroelementów występujących w organizmie człowieka (pierwiastki śladowe, występujące w ilości mniejszej niż 0,01%, a zapotrzebowanie wynosi poniżej 100mg/ dobę)[2].
Bierze udział w procesach utlenienia, zmieniając swoją formę ze zredukowanej na utlenioną. Jest też przenośnikiem tlenu na poziomie hemoglobiny, mioglobiny i enzymów utleniających [2].
Jako składnik cząsteczki hemoglobiny i mioglobiny bierze udział w transporcie tlenu cząsteczkowego z płuc do wszystkich komórek organizmu, dzięki zdolności odwracalnego wiązania tlenu z żelazem [3].
Dzienna zalecana norma spożycia dla dorosłego mężczyzny wynosi 15mg. Dla kobiet w wieku rozrodczym wartość ta jest wyższa i wynosi 18-19mg (traca one żelazo podczas miesiączki)[2].
Gdzie znajdziemy żelazo
Najwięcej zawiera wątroba (19mg/100g), mięso z kurczaka jest najuboższym źródłem [2].
Produktami spożywczymi o największej zawartości żelaza są podroby oraz suche nasiona roślin strączkowych. Do produktów o średniej zawartości tego pierwiastka należy zaliczyć: mięso, drób, jaja, produkty zbożowe, niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek zielony), natomiast produktami o małej zawartości żelaza są: mleko i jego przetwory, ryby, ziemniaki oraz większość warzyw i owoców [3].
Anemia sportowa, wynikająca z niedoboru żelaza czy też utajony niedobór żelaza?
Anemia sportowa charakteryzuje się niskim stężeniem hemoglobiny w wyniku regularnych treningów tlenowych. W efekcie obniża się hematokryt. Natomiast ta spowodowana niedoborem żelaza pojawia się, gdy organizm posiada mniejsze zapasy hemoglobiny niż jego zapotrzebowanie.
Możemy także się spotkać z utajonym niedoborem żelaza. Wiele osób (sportowców) posiada niższe stężenie ferrytyny niż osoby nie trenujące. Wartość poniżej 12 µg/l wskazuje na niedobór zapasów żelaza, jednakże u osób trenujących takie wyniki nie mają związku z jego brakiem. To właśnie połączenie niskiego poziomu ferrytyny i normalnego poziomu hemoglobiny nazywamy utajonym niedoborem żelaza. [1]
Czy mam niedokrwistość?
Klasycznym objawem niedoborów żelaza w organizmie jest niedokrwistość, której potwierdzeniem
jest zmniejszenie się stężenia hemoglobiny poniżej normy dla danego wieku i płci. Towarzyszą jej takie objawy, jak: zmęczenie, bladość, brak łaknienia, spowolnienie termogenezy, osłabienie systemu immunologicznego, funkcji kognitywnych i wytrzymałości fizycznej, zwiększenie toksyczności metali ciężkich (kadm, ołów), a w przypadku kobiet zaburzenia w przebiegu ciąży. Niedokrwistość na tle niedoborów żelaza powstaje nie tylko w wyniku niedostatecznej podaży tego pierwiastka. Powodem mogą być również krwawienia z przewodu pokarmowego spowodowane chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, chorobami nowotworowymi, stosowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych [3].
Przyczyny
Przyczyn niedokrwistości może być bardzo dużo. Oto kilka z nich [4]:
- Złe wchłanianie pokarmu:
- nietolerancja glutenu
- chirurgia żołądka
- zapalenie jelit
- Helicobacter pylori
- autoimmunologiczne zapalenie żołądka
- Przyczyny dietetyczne:
- niedożywienie
- wysokie spożycie polifenoli
- Zwiększone zapotrzebowanie:
- Ciąża, laktacja
- dzieciństwo
- Środki pobudzające erytromoezę (w przewlekłej niewydolności nerek, niedokrwistość wywołana chemioterapią)
- Przyczyny ginekologiczne:
- rak macicy
- endometrioza
- Przyczyny gastryczne:
- wrzody żołądka lub dwunastnicy
- zapalenie przełyku
- hemoroidy
- angiodysplazja
- zapalenie jelita grubego
- Inne:
- urazy
- chirurgia
- krwiodawstwo
Badania pokazują....
Suplementacja żelaza podczas ciąży znacząco wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia niskiej masy ciała u noworodka oraz zapobiega niedokrwistości macicy [5].
Źródła:
1. Bean A.(2013):Żywienie w sporcie. Wydawnictwo Zysk i S-ka, s.207-210
2. Gawęcki J.(2010) :Żywienie człowieka, podstawy nauki o żywieniu. Warszawa wydawnictwo PWN s. 240-249
3. Gertig H.: Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Warszawa, wydawnictwo lekarskie PZWL. s: 211-216
4. Jimenez K. et al. (2015): Management of Iron Deficiency Anemia. Gastroenterology & Hepatology Volume 11, Issue 4.
5. Peña-Rosas P. J. et al. (2014): Daily oral iron supplementation during pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. ; 12.
Bardzo podoba mi się twój wpis. Niedobory żelaza to faktycznie dość często spotykany problem. Sama z resztą taki miałam, ale przez jakiś czas stosowałam suplement Blueiron i wszystko wróciło do normy. Staram się ciągle mieć w diecie produkty bogate w żelazo i inne składniki ważne dla organizmu, aby czuć się dobrze i zapobiegać problemom zdrowotnym.. :)
OdpowiedzUsuń