Czy jakość ma znaczenie?
W dzisiejszych czasach większość osób żyje w ciągłym biegu. Wpadamy z prędkością światła do sklepu, zabieramy co potrzebujemy i wychodzimy. Jakie są konsekwencje?
Nie patrzymy co bierzemy. Mimo iż świadomość konsumentów odnośnie bezpieczeństwa i jakości żywności stale wzrasta, wiele z nas nie zdaje sobie sprawy. Bo przecież jak taki ładny i niepozornie wyglądający produkt, może być taki zły?
Jakość
Czym w ogóle jest jakość? Jak mówi nam każdy podręcznik, jest to ogół cech i właściwości produktu, decydujących o zdolności zaspokojenie potrzeb konsumenta [1]. W parze z tą definicją, idzie bezpieczeństwo żywności, czyli....
ogół warunków, które muszą być spełnione i działań, które muszą być podjęte na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka [3].
Pojęcie jakości ciągle ewoluuje. Kiedyś do zapewnienia jakości podchodzono w aspekcie nadzoru zewnętrznego. Obecnie zakłada się, że wszystkie działania na rzecz zapewnienia jakości oparte są na samokontroli i zapobieganiu wadliwości, a ich celem jest pełne zadowolenie klientów lub konsumentów oraz eliminacja lub minimalizacja kosztów złej jakości [3].
No dobrze, ale jak to się ma do codziennego przygotowania posiłków i kupowania żywności?
Nawet codzienne, zwykle niepozornie wyglądające czynności mają duże znaczenie. Ingerencje poprzez smażenie, poddawanie działaniu często niekorzystnych zmian na głębokim tłuszczu i przy wysokiej temperaturze znacząco wpływa na jakość. Wytwarzają się wtedy rakotwórcze wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne [2].
Dodajemy do tak obronionej żywności różnego rodzaju gotowe sosy czy gotowe mieszanki przypraw, które są napakowane niekorzystnymi dla naszego zdrowia substancjami.
Weźmy pod lupę przyprawę do ryb. Na pierwszym miejscu mamy sól oraz cukier. Dopiero potem przyprawy. A co znajduje się na końcu? E551, czyli substancja przeciwzbrylająca. No a po co nam to do szczęścia?
Więc jakie produkty wybierać?
Przede wszystkim świeże, naturalne i nieprzetworzone, ponieważ to właśnie one dostarczą nam najwięcej składników odżywczych. Ponad to warto czytać etykiety i wybierać takie produkty, które mają jak najkrótszy skład oraz nie zawierają zbędnych dodatków (konserwantów).
Starajmy się kupować pojedyncze produkty, z których własnoręcznie możemy przygotować potrawy, sosy, dipy, kremy, dżemy czy nawet pierogi, zupy itp. Przygotowując dania i dodając dodatki samemu masz pewność co jest dodane oraz w jakich proporcjach się w nich to znajduję. Twoje potrawy będą wtedy charakteryzować się wysoką jakością, a co za tym idzie wartością odżywczą, a także zawartością witamin i minerałów [2].
Bo co jest lepsze? Gotowe danie zakupione w sklepie, pełne konserwantów czy może własnoręcznie ugotowana, pyszna zupa?
Źródła:
1. Gawęcki J. (2004): Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, Warszawa
2. http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/znaczenie-jakosci-w-zywieniu.html
3. Turlejska H. (2003):Zasady GHP/ GMP oraz system HACCP jako narzędzia zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, Warszawa
Brak komentarzy: