Flora bakteryjna jelit cz.III- związek z otyłością
Powszechnie wiadomo, że każdy człowiek, który jest mało aktywny fizycznie, ma dostęp do wysokoprzetworzonej, kalorycznej żywności, jest narażony na nadwagę czy otyłość. W konsekwencji tego może pojawić się zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2 czy różnego rodzaju choroby sercowo- naczyniowe. W wielu krajach jest to sprawa priorytetowa, w wyniku
czego lepiej rozumiane są przyczyny jej
powstawania i potencjalne sposoby leczenia [1].
A jaki z tym wszystkim ma związek flora jelitowa?
W 2006 roku, Turnbaugh i wsp. przeszczepili bakterie jelitowe odpowiednio z jelita otyłych myszy oraz z jelita myszy o prawidłowej masie ciała.dwóm grupom myszy
germ-free (GF) ze sterylnym przewodem
pokarmowym. Obie grupy otrzymywały taką samą
dietę. Eksperyment dowiódł, że istnieje
związek pomiędzy florą jelitową a otyłością.
Obserwacje wykazały, że myszy GF z przeszczepioną
florą od myszy z nadmiarem
masy ciała także stały się otyłe [3].
Bakterie jelitowe zdolne są do rozkładania
nietrawionych polisacharydów i pozyskiwania
z nich energii. Mikrobiom, rozkładając
błonnik do krótkołańcuchowych kwasów
tłuszczowych, dostarcza 80–200 kcal dodatkowo
na dobę. Udowodniono, że
wartość kaloryczna ludzkiego stolca jest
proporcjonalna do ilości Bacteroidetes,
a odwrotnie proporcjonalna do obecności
Firmicutes w badanym kale [1].
Ponad to 20% wzrost liczby Firmicutes i odpowiedni
spadek liczby Bacteroidetes są odpowiedzialne za zwiększenie poboru energii z pożywieniem nawet o 150 kcal [2].
Wnioski?
Zostawiam do Waszej interpretacji. Obecnie trwają badania nie tylko pod kątem mikroflory jelitowej, ale także całej mikroflory zasiedlającej
ludzki organizm. Dowodem na to jest powstanie
Human Microbiome Project (HMP). Jest to międzynarodowy
projekt zajmujący się charakterystyką mikroorganizmów
znajdujących się w obrębie różnych obszarów
ludzkiego ciała.
Żródło:
1. Dziewiatowska J., Janczy A., Steinka I., Pieszko M., Małgorzewicz S.(2014): Relationship between gut microbiota and obesity. Forum Zaburzeń Metabolicznych, vol. 5, no. 1, 20–25
2. Jumpertz R., Le D.S., Turnbaugh P.J. Energy-balance
studies reveal associations between gut microbes,
caloric load, and nutrient absorption in humans.
American Journal of Clinical Nutrition 2011; 94: 58–65.
3. Turnbaugh P.J., Ley R.E., Mahowald M.A. i wsp. An
obesity-associated gut microbiome with increased
capacity for energy harvest. Nature 2006; 444:
1027–1031.
Brak komentarzy: