Flora bakteryjna jelit cz.III- związek z otyłością


Powszechnie wiadomo, że każdy człowiek, który jest mało aktywny fizycznie, ma dostęp do wysokoprzetworzonej, kalorycznej żywności, jest narażony na nadwagę czy otyłość. W konsekwencji tego może pojawić się zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2 czy różnego rodzaju choroby sercowo- naczyniowe. W wielu krajach jest to sprawa priorytetowa, w wyniku czego lepiej rozumiane są przyczyny jej powstawania i potencjalne sposoby leczenia [1]. 

A jaki z tym wszystkim ma związek flora jelitowa?

W 2006 roku, Turnbaugh i wsp. przeszczepili bakterie jelitowe odpowiednio z jelita otyłych myszy oraz z jelita myszy o prawidłowej masie ciała.dwóm grupom myszy germ-free (GF) ze sterylnym przewodem pokarmowym. Obie grupy otrzymywały taką samą dietę. Eksperyment dowiódł, że istnieje związek pomiędzy florą jelitową a otyłością. Obserwacje wykazały, że myszy GF z przeszczepioną florą od myszy z nadmiarem masy ciała także stały się otyłe [3].

Bakterie jelitowe zdolne są do rozkładania nietrawionych polisacharydów i pozyskiwania z nich energii. Mikrobiom, rozkładając błonnik do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, dostarcza 80–200 kcal dodatkowo na dobę. Udowodniono, że wartość kaloryczna ludzkiego stolca jest proporcjonalna do ilości Bacteroidetes, a odwrotnie proporcjonalna do obecności Firmicutes w badanym kale [1]. 
Ponad to 20% wzrost liczby Firmicutes i odpowiedni spadek liczby Bacteroidetes są odpowiedzialne za zwiększenie poboru energii z pożywieniem nawet o 150 kcal [2].

Wnioski?

Zostawiam do Waszej interpretacji. Obecnie trwają badania nie tylko pod kątem mikroflory jelitowej, ale także całej mikroflory zasiedlającej ludzki organizm. Dowodem na to jest powstanie Human Microbiome Project (HMP). Jest to międzynarodowy projekt zajmujący się charakterystyką mikroorganizmów znajdujących się w obrębie różnych obszarów ludzkiego ciała.

Żródło:
1. Dziewiatowska J., Janczy A., Steinka I., Pieszko M., Małgorzewicz S.(2014): Relationship between gut microbiota and obesity. Forum Zaburzeń Metabolicznych, vol. 5, no. 1, 20–25
2. Jumpertz R., Le D.S., Turnbaugh P.J. Energy-balance studies reveal associations between gut microbes, caloric load, and nutrient absorption in humans. American Journal of Clinical Nutrition 2011; 94: 58–65.
3. Turnbaugh P.J., Ley R.E., Mahowald M.A. i wsp. An obesity-associated gut microbiome with increased capacity for energy harvest. Nature 2006; 444: 1027–1031.

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.