Dieta a poprawa płodności u kobiet


Według WHO niepłodność to niemożność zajścia  w  ciążę  w  okresie  dwóch  lat,  pomimo  regularnego  współżycia  płciowego  partnerów,  bez  stosowania  jakiejkolwiek  antykoncepcji. Problem  niepłodności dotyczy  48,5  mln  par  w  skali  globalnej,  a częstość  występowania  i  etiologia  niepłodności  są  zróżnicowane  w  poszczególnych  krajach

Na temat diety poprawiającej płodność u mężczyzn pisałam już wcześniej:
  1. Dieta a poprawa płodności u mężczyzn
Dzisiaj zajmiemy się drugą stroną, czyli kobietami.


Masa ciała

Zbyt wysoka oraz zbyt niska masa ciała jest związana z występowaniem zaburzeń hormonalnych. Wskaźnik masy ciała (BMI) poniżej 20 kg/m2 oraz powyżej 24 kg/m2 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem niepłodności. U kobiet o BMI poniżej 20 kg/m2 w porównaniu z kobietami o prawidłowej masie ciała ryzyko niepłodności wzrastało o 38%. 
Spadek masy ciała może powodować obniżenie hormonu luteotropowego (LH) w stosunku do hormonu folikulotropowego (FSH), zaburzenia miesiączkowania i utraty miesiączki oraz niedobory witaminowo-mineralnych. 
W przypadku nadmiernej masy ciała wystąpienie niepłodności powiązane jest z ilością oraz rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej. Otyłość jest związana z obniżeniem wydzielania FSH, LH, zmniejszeniem wydzielania progesteronu przez ciałko żółte, nadprodukcją estrogenów oraz zespołem policystycznych jajników (PCOS) [1]. 
W badaniu przeprowadzonym wśród 100 kobiet, w tym połowa posiadała zaburzenia płodności, wywnioskowano, że w grupie ze stwierdzoną niepłodnością było istotnie statystycznie wyższe spożycie energii w całodziennej racji pokarmowej, wyższe spożycie białka ogółem, węglowodanów oraz błonnika pokarmowego [2].
Zaburzenia płodności towarzyszące nadmiernej masie ciała spowodowane są zaburzoną funkcją endokrynną tkanki tłuszczowej. Towarzyszy temu obniżone wydzielanie adyponektyny mającej korzystny wpływ na wrażliwość tkanek na insulinę oraz owulację. Stężenie w surowicy interleukiny 6 (IL-6), leptyny, PAI-1 (inhibitor aktywatora plazminogenu-1), rezystyny i TNF-α (czynnik martwicy nowotworów-α) ulega podwyższeniu. Większość z nich sprzyja oporności na insulinę i prawdopodobnie także upośledzeniu implantacji. Leptyna i rezystyna wydają się zaburzać owulację [5]. 
Poniżej przedstawiono wpływ adypokin na wrażliwość na insulinę i czynności rozrodcze.



Węglowodany

Ilość oraz jakość węglowodanów w diecie, mogą być czynnikami, które wpływają na owulację oraz płodność u kobiet. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych sugerują, że kobiety spożywające posiłki o większym indeksie glikemicznym miały o 92% wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia niepłodności, w porównaniu do kobiet spożywających produkty o niskim indeksie glikemicznym [4].

Białko

W badaniach wykazano wzrost ryzyka wystąpienia niepłodności, która była związana z zaburzeniami owulacji przy zachowaniu wartości energetycznej racji pokarmowej, ale większym dziennym spożyciu mięsa, kurczaka, indyka, przetworów mięsnych, ryb. Jednakże obniżona płodność wynikała przede wszystkim z zanieczyszczeń kumulujących się w mięsie i rybach. Mięso jest też źródłem hormonów i antybiotyków. Mięso ryb może być źródłem dioksyn, rtęci oraz innych chloroorganicznych zanieczyszczeń [1].
Badania udowodniły, że zastąpienie 5% energii pochodzącej z białka roślinnego zamiast energii pochodzącej z węglowodanów, wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka niepłodności o 43% u kobiet powyżej 32 roku życia [3].

Kwasy tłuszczowe

W badaniu NHS II wykazano, że zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych trans obniżało płodność poprzez wpływ na występowanie zaburzeń owulacji [1].

Kwas foliowy

Suplementacja 400 µg kwasu foliowego zwiększała szansę na zajście w ciążę wśród kobiet z zaburzeniami płodności (26% kobiet z tej grupy zaszło w ciążę), w porównaniu do kobiet z grupy niestosującej suplementacji, gdzie tylko 10% zaszło w ciążę [1].
W celu wzbogacenia diety w foliany, należy spożywać takie produkty, jak nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż oraz kiełki pszenicy, orzechy, a także drożdże [4].


Witamina B6

Witamina B6 jest odpowiedzialna za utrzymanie odpowiedniego stężenia progesteronu we krwi. Ma to istotny wpływ na płodność, gdyż niskie wartości progesteronu przyczyniają się w głównej mierze do zaburzeń fazy lutealnej cyklu menstruacyjnego. Badanie przeprowadzone przez Ronnenberg i wsp. wykazało, że u kobiet z odpowiednim stężeniem witaminy B6 w osoczu krwi, odnotowano wyższy współczynnik poczęcia dziecka oraz niższe ryzyko wczesnej utraty ciąży [4].

Witamina B12

Witamina B12 jest niezbędnym składnikiem do wytwarzania wszystkich komórek w ludzkim organizmie. Zbyt niski poziom witaminy B12 może przyczyniać się do zaburzeń owulacji oraz implementacji zarodka, a w początkowej fazie ciąży do zwiększenia ryzyka wad rozwojowych cewy nerwowej. Jej niedobór w diecie kobiet, może więc prowadzić do niepłodności oraz nawracających poronień [4].

Cynk

Badania wykazały, że cynk jest konieczny do prawidłowego przebiegu owulacji oraz umożliwia zachowanie prawidłowości cyklu menstruacyjnego kobiety. Ma również właściwości antyoksydacyjne, co zapobiega powstawaniu reaktywnych form tlenu [4].
Niedobór cynku może ograniczać rozwój płodu, zwiększać ryzyko porodów przedwczesnych, samoistnych poronień oraz wad rozwojowych płodu [3].

Żelazo

U kobiet z niedoborem żelaza może wystąpić brak owulacji. Jeżeli owulacja wystąpi - jakość dojrzewającej komórki jajowej jest niska. Skutkiem tego jest obniżenie szans na poczęcie oraz zdrową ciążę, aż o 60% w porównaniu do kobiet z odpowiednim poziomem żelaza we krwi. W badaniach wykazano, że u kobiet, które zażywały suplementy żelaza w dawce co najmniej 40 mg/dzień, o 40% rzadziej występował problem z zajściem w ciążę [4].

Antyoksydanty

Witaminy antyoksydacyjne (przede wszystkim witaminy A, C i E) poprzez swoje działanie wpływają na płodność poprzez zapobieganie występowania zakażeń dróg rodnych. Witamina A wpływa na cykl menstruacyjny oraz prawidłowy rozwój płodu. Niedobór witaminy E może wpływać na nieprawidłowy stan śródbłonka naczyń krwionośnych, wzrost ryzyka poronień oraz zaburzeń owulacji. Działanie witaminy C przekłada się na prawidłowy wzrost pęcherzyków jajnikowych, przebieg owulacji oraz fazy lutealnej. U kobiet reaktywne formy tlenu w niewielkich stężeniach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego [1].

Dieta Śródziemnomorska 

Zaobserwowano, że kobiety stosujące dietę zbliżoną w założeniach do diety śródziemnomorskiej, która polega na wysokim spożyciu warzyw, owoców, ryb, drobiu, niskotłuszczowego nabiału, oliwy z oliwek miały większą szansę na zajście w ciążę [1].



Gdzie znajdziemy składniki zwiększające płodność

  • CoQ10 - owoce morza, podroby, suplementacja.
  • Kwasy Omega-3 - łosoś, krewetki, sardynki, halibut, krewetki, przegrzebki, len, nasiona chia, orzechy włoskie, pestki dyni.
  • Kwas liponowy - znajduje się w ziemniakach, szpinaku i czerwonym mięsie.
  • Witamina A - marchew, pomidor, dynia, jaja, pełne mleko, brokuły, szpinak, kapusta.
  • Witamina C - czarna porzeczka, dzika róża, natka pietruszki, owoce dzikiej róży, rokitnik, agrest, maliny, truskawki, chrzan, jarmuż, brukselka, brokuły, papryka, kiszona kapusta, owoce cytrusowe.
  • Witamina D3- ryby morskie, jajka, nabiał i olej z wątroby dorsza.
  • Witamina E - oleje roślinne, migdały, jaja, kiełki zbóż, pestki słonecznika, oliwki, szpinak, papaja, ciemnozielone warzywa.
  • Witamina B1 - zboża, wątróbka, jaja, drożdże.
  • Witamina B6 - tuńczyk, banan, indyk, wątroba, łosoś, dorsz, szpinak, papryka i rzepa, czosnek, kalafior, musztarda, seler, kapusta, szparagi, brokuły, jarmuż, brukselka, boćwina.
  • Kwas foliowy (B9) - szpinak, brokuły, szparagi, fasolka szparagowa, awokado, wątróbka, soczewica.
  • Witamina B12 - chude mięso, ryby, wątróbki, skorupiaki, jajka.
  • Żelazo - wątroba, serce, czerwone mięso (wołowina, cielęcina), ryby, buraki, korzeń pietruszki, suszone morele i orzechy, rośliny strączkowe (fasola, soczewica). 
  • Magnez - pestki dyni, otręby pszenne, migdały, szpinak, banany, płatki owsiane, orzechy laskowe.
  • Cynk  - nasiona roślin strączkowych, zielony groszek, owoce morza, krewetki i ostrygi, pestki dyni, nasiona sezamu, jaja, mięso (wołowina, jagnięcina, dziczyzna), wątroba cielęca, a także  produkty zbożowe (np. kasze), czekolada gorzka.


Prawidłowy  sposób  żywienia,  warunkujący  optymalną  masę  ciała  oraz  zachowanie równowagi  oksydo-redukcyjnej  wydają  się być  ważnym  elementem  mającym  wpływ  na płodność  kobiet.  Pierwszym  etapem  leczenia  niepłodności  powinno  być  poradnictwo  dotyczące  sposobu  żywienia  i  stylu  życia,  w  tym  aktywności  fizycznej,  spożycia  alkoholu,  palenia  papierosów,  narażenia na czynniki środowiskowe oraz na stres. Sposób żywienia oparty na przetworzonej żywności, ubogiej w witaminy i minerały, a bogatej w kwasy tłuszczowe nasycone, trans i cukry proste wpływa negatywnie na stan zdrowia, osłabiając możliwości reprodukcyjne.


Bibliografia:
  1. Gętek- Paszek (2019): Wpływ sposobu żywienia na płodność kobiet oraz Mężczyzn – przegląd doniesień naukowych. W: Nowe trendy w dietetyce. Red. Krzystyniak K., Warszawa.
  2. Górna I. (2014): Wpływ sposobu żywienia oraz wybranych parametrów stylu życia na płodność i rozrodczość kobiet. Rozprawa doktorska, Poznań.
  3. Sawaniewska B., Gajewska D., Lange E. (2019): Wpływ sposobu żywienia na płodność kobiet i mężczyzn. Kosmos 68.
  4. Skwara M. (2015): Wybrane czynniki żywieniowe a płodność kobiet. W: Aspekty środowiskowo-rekreacyjne i prawne zdrowia człowieka. Red. Wdowiak A., Tucki A. Włodawa. s: 8-19.
  5. Szostak- Węgierek D. (2011): Sposób żywienia a płodność. Medycyna Wieku Rozwojowego XV, 4.

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.