Darmowa sezonowa dieta 1700 kcal

15:00

Za oknem panuje iście jesienna pogoda, pada i jest stosunkowo brzydko. Jednakże nie popadajmy w depresje i korzystajmy z tego, co w okresie jesiennym jest najlepsze. 
W październiku mamy sezon na jabłka, gruszki, śliwki, figi, dynię, cukinię czy też warzywa korzeniowe. 
Wykorzystując te wszystkie produkty stworzyłam jadłospis sezonowy 1700 kcal. Dieta zawiera średnio 85 g białka dziennie, 56 g tłuszczu, około 212 g węglowodanów przyswajalnych oraz mniej więcej 35-40 g błonnika. Dieta ta zawiera ograniczona podaż mięsa, jednakże zawiera dużo strączków i produktów bogatych w białko. Pamiętajcie o suplementacji witaminy D.


Lista zakupów

Owoce i warzywa 
  • Awokado 70g, ½ szt.
  • Figa 70g, 1 szt.
  • Gruszka 280g, 2 szt.
  • Jabłko 160g, 2 szt.
  • Sok z cytryny 25g 
  • Śliwki 240g, 5 szt.
  • Batat 230g, 1 szt.
  • Burak 120g, 1 szt.
  • Cebula, 525g, 5,25 szt
  • Ciecierzyca 200g, 1 szkl.
  • Czosnek 40g, 8 ząbków
  • Dynia 300g, ½ szt.
  • Hummus 60g, 4 łyże.
  • Imbir 60g, 6 kost.
  • Marchew 270g, 6 sztuk
  • Natka pietruszki 36g, 3 łyżki
  • Ogórek kiszony 240g, 4 szt.
  • Ogórek świeży 210g, 3 szt.
  • Papryka czerwona 430g, 2 szt.
  • Pieczarki 60g, garść
  • Pomidor 370g, 2 szt.
  • Pomidor koktajl. 380g, 19 szt.
  • Por 70g, ¼ szt.
  • Passata 920g, 1 but.
  • Rukola 150g, 1 op.
  • Soczewica 100g, ½ szkl.
  • Suszony pomidor 21g, 3 szt.
  • Ziemniak 450g, 5 szt.
Zboża 
  • Bułka grahamka 270g, 3 szt.
  • Chleb żytni 440g, 11 krom
  • Kasza gryczana 80g, ¾ wor.
  • Kasza jaglana 50g, ½ wor.
  • Otręby pszenne 8g, 1 łyż.
  • Płatki owsiane 80g, 8 łyż.
  • Ryż paraboliczny 150g, 1,5 wor
  • Tortilla 124g, 2 szt.
Mięso i ryby
  • Pierś z kurczaka 100g, 1 filet
  • Łosoś wędzony 100g, 1 op.
Nabiał i jaja
  • Jajko  400g, 8 szt.
  • Jogurt grecki  20g, 1 łyż.
  • Mleko 2%  730g, 3 szkl.
  • Ser camembert  120g, 1 op.
  • Ser feta 90g, 1/3 op.
  • Ser kozi 200g, 1 op.
  • Ser parmezan 80g, 10 łyż.
  • Twaróg chudy 200g, 1 op. 
Tłuszcze
  • Oliwa z oliwek 115g, 10 łyż.
Inne
  • Mleczko koko. 200g, 1 op.
  • Czekolada gorz. 20g, 2 kos.
  • Kakao 5g , 1 łyże.
  • Kurki  160g, 2 garś
  • Sos sojowy 5g, 1 łyże.
  • Syrop klonowy 20g, 2 łyż.
  • Ocet balsamiczny 3g, 1 łyże.
  • Przyprawy i zioła: Sól, pieprz, kardamon, cynamon, imbir, chilli, kumin rzymski, kurkuma

Poniedziałek

Śniadanie- Szakszuka 

  • Pomidory puszka 240g/szkl.
  • Jajko 100g/ 2 sztuki
  • Cebula 25g/ ¼ sztuki
  • Czosnek 5g/ 1 ząbek
  • Chleb żytni 80 g/ 2 kromki
  • Rukola 20g/ garść
  • Natka pietruszki 12g/ 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 5g/ 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
Czosnek oraz cebulę drobno posiekaj, podsmaż na odrobinie oliwy, dopraw. Dodaj pomidory z puszki oraz wbij dwa jajka. Smaż aż jajka się zetną. Posyp rukolą i natką pietruszki. 

Lunch- Sałatka z gruszką i camembertem 

  • Rukola 20g/ garść
  • Gruszka 150g/ 1 sztuka
  • Ser camembert 60g/ ½ sztuki
  • Sok z cytryny 6g/ 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 5g/ 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny 3g/ 1 łyżeczka
Gruszkę pokrój w ósemki, ser w trójkąty. Przygotuj sos: wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny. Do miski wyłóż rukolę, gruszkę i ser camembert. Całość polej powstałym dressingiem. 

Obiad- Krem z dyni z parmezanem i grzankami (przepis na 2 porcje)

  • Cebula 100g/ 1 sztuka
  • Czosnek 10g/ 2 ząbki
  • Imbir 20g/ 5 cm
  • Marchew 90g/ 2 sztuki
  • Dynia 200g/ szklanka
  • Oliwa z oliwek 20g/ 2 łyżki
  • Ser parmezan 80g/ 10 łyżek
  • Woda 500g/ 2 szkl.
  • Bułka grahamka 180g/ 2 sztuki
  • Sól, pieprz, kurkuma, chilli, kardamon, cynamon
Dynię oraz marchew obierz i pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek i imbir posiekaj. W garnku na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem i imbirem, dodaj przyprawy. Dodaj dynię i marchew, całość zalej wodą. Gotuj aż dynia zmięknie. W międzyczasie bułkę pokrój w kostkę, oprósz parmezanem i piecz w 180° przez 15 min. Całość zblenduj na krem, posyp grzankami. Zjedz ½ porcji. Resztę zostaw na dzień III. 


Kolacja- Chana masala z ziemniakami (przepis na 2 porcje)

  • Ciecierzyca 100g/ ½ szkl.
  • Passata pomidorowa 200g/ 1 szkl.
  • Ziemniak 150g/ 2 sztuki
  • Cebula 50g / ½ sztuki
  • Sól, pieprz, imbir, cynamon, kardamon, chilli, kmin rzymski
Ziemniaki pokrój w kostkę. Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie z przyprawami. Zalewamy passatą i dusimy. Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę. Zjedz ½ porcji. Resztę zostaw na dzień III. 

Wtorek

Śniadanie- Kanapki z pastą rybną 

  • Chleb żytni 120g/ 3 kromki
  • Łosoś wędzony 100g/ opakowanie
  • Ogórek kiszony 120g/ 2 sztuki
  • Jogurt grecki 20g/ 1 łyżka
  • Cebula 25g/ ¼ sztuki
  • Sól, pieprz
Ogórka kiszonego oraz cebulę pokrój w kostkę. Wymieszaj z łososiem i jogurtem. Dopraw. Spożywaj na chlebie. 

Lunch- Camembert na sałacie 

  • Ser camembert 60g/ ½ op.
  • Rukola 20g/ garść
  • Pomidor koktajlowy 100g/ 5 sztuk
  • Oliwa z oliwek 10g/ 1 łyżka
  • Sok z cytryny 6g/ 1 łyżka
  • Ogórek świeży 70g/ 1 szt.
Ser camembert pokrój w plasterki, pomidorki na połówki, ogórka w kostkę. Na rukoli wyłóż plasterki camemberta i pokrojone warzywa. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. 

Obiad- Gulasz z ciecierzycą i batatem (przepis na 2 porcje)

  • Cebula 100g/ 1 szt.
  • Czosnek 10g/ 2 ząbki
  • Imbir 20g/ 5 cm
  • Ryż paraboliczny 100g/ woreczek
  • Batat 230g/ 1 szt.
  • Ciecierzyca 100g/ ½ szkl.
  • Papryka czerwona 230g/ 1 szt.
  • Mleko kokosowe 200g/ ½ op.
  • Oliwa z oliwek 10g/ 1 łyżka
  • Sól, pieprz, kardamon, kumin rzymski, cynamon, kurkuma
Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Cebulę, czosnek i imbir posiekaj i podsmaż na oliwie z przyprawami. Paprykę i batata pokrój w kostkę, dodaj na patelnię i smaż pod przykryciem z odrobiną wody. Na koniec dodaj ciecierzycę i mleczko kokosowe. Zjedz ½ porcji. Resztę zostaw na dzień VII. 

Kolacja- Tortilla z hummusem  (przepis na 2 porcje)

  • Tortilla pełnoziarnista 120g/ 2 szt.
  • Hummus 60g/ 4 łyżeczki
  • Rukola 40g / 2 garście
  • Ogórek świeży 70g/ 2 szt.
  • Pomidor 170g/ 1 szt.
Ogórek i pomidor pokrój w plasterki. Tortillę posmaruj humusem, nałóż rukolę i pokrojone warzywa. Zjedz ½ porcji. Resztę zostaw na dzień IV. 

Środa

Śniadanie- Grzanki z kozim serem i kurkami 

  • Bułka grahamka 90g/ 1 szt.
  • Kozi ser 50g/ 2 plastry
  • Kurki 60g/ 1 garść
  • Suszony pomidor 20g/ 3 sztuki
  • Oliwa z oliwek 5g/ 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
Bułkę przekrój na 4 kromki, posmaruj oliwą i zapiecz w piekarniku. Kurki podsmaż na oliwie z odrobiną soli i pieprzu. Ser kozi i pomidory pokrój w plasterki. Na bułkę wyłóż ser, kurki i pomidory suszone. 

Lunch- Ryż z prażonymi jabłkami 

  • Ryż 50g/ ½ op.
  • Jabłko 80g/ 1 szt.
  • Mleko 230g/ 1 szkl.
  • Cynamon
Ryż gotuj w mleku aż wchłonie cały płyn. Jabłko pokrój w kostkę i upraż z cynamonem. Dodaj do ryżu. 

Obiad- Krem z dyni z parmezanem i grzankami 


Potrawa powinna być już gotowa. Odgrzej i zjedz drugą porcję. 

Kolacja- Chana masala z ziemniakami 


Potrawa powinna być już gotowa. Odgrzej i zjedz drugą porcję. 

Czwartek

Śniadanie- Cynamonowa owsianka ze śliwkami 

  • Płatki owsiane 50g/ 5 łyżek
  • Mleko 2% 230g/ 1 szkl.
  • Cynamon 4g/ 1 łyżeczka
  • Śliwki 160g/ 2 garście
  • Czekolada gorzka 20g/ 2 kostki
Płatki owsiane ugotuj z mlekiem i cynamonem. Śliwki pokrój w ćwiartki. Wyłóż na wierzch owsianki. Pokrusz gorzką czekoladę. 


Lunch- Sałatka z gruszką i kozim serem 

  • Ser kozi twardy 50g/ 2 plastry
  • Rukola 20g/ 1 garść
  • Gruszka 130g/ 1 szt.
  • Pomidor koktajlowy 100g/ 5 szt.
  • Oliwa z oliwek 5g/ 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny 3g/ 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki 12g/ 1 łyżka
Gruszkę pokrój w ósemki, kozi ser w plastry, pomidorki na połówki. Do miski włóż rukolę, kozi ser, pomidorki i gruszkę. Polej dressingiem przygotowanym z soku z cytryny i oliwy z oliwek. Posyp natka pietruszki. 

Obiad- Wegetariański gulasz z ziemniakami (przepis na 2 porcje)

  • Ziemniak 300g/ 4 szt.
  • Marchew 180g/ 4 szt.
  • Papryka czerwona 200g/ 1,5 szt.
  • Passata pomidorowa 500g/ 2 szkl.
  • Soczewica 100g/ ½ szkl.
  • Oliwa z oliwek 20g/ 2 łyżki
  • Cebula 100g/ 1 szt.
  • Czosnek 10g/ 2 ząbki
  • Imbir 10g/ 5 cm
  • Cynamon, kurkuma, kumin rzymski, kardamon, chilli, sól, pieprz, oregano
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek i imbir posiekaj. Na patelni podsmaż cebulę, czosnek i imbir wraz z przyprawami. Dodaj resztę warzyw. Gotuj pod przykryciem przez 10 min. Dodaj passatę i soczewicę, gotuj aż warzywa będą miękkie. Zjedz ½ porcji. Resztę zostaw na dzień VI. 

Kolacja- Tortilla z hummusem 


Potrawa powinna być już gotowa. Odgrzej i zjedz drugą porcję. 

Piątek

Śniadanie- Kanapki z serem kozim i figami

  • Chleb żytni 80g/ 2 kromki
  • Ser kozi twardy 50g/ 2 plastry
  • Rukola 10g/ ½ garści
  • Figa 70g/ 1 szt.
  • Syrop klonowy 5 g/ 1 łyżeczka
Chleb włóż do piekarnika aby był chrupiący. Po wyjęciu ułóż rukolę, ser kozi i pokrojone figi. Skrop syropem klonowym. 

Lunch- Budyń jaglany z musem śliwkowym 

  • Kasza jaglana 50g/ ½ op.
  • Mleko 2% 100g/ ½ szkl.
  • Kakao 5g/ 1 łyżeczka
  • Śliwki 80g/ 1 garść
  • Cynamon 4g/ 1 łyżeczka
  • Ser twarogowy chudy 50g/ ¼ op.
Kaszę ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie ugotowana dodaj mleko, kakao i twaróg- zblenduj. Śliwki pokrój w kostkę i podsmaż w garnku aż się rozpadną, dodaj cynamon. 

Obiad- Kasza gryczana z kurkami i porem 

  • Kasza gryczana 50g/ ½ op.
  • Pierś z kurczaka 100g/ 1 filet
  • Czosnek 5g/ 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek 20g/ 2 łyżki
  • Kurki 100g/ 1 garść
  • Por 70g/ ¼ szt.
  • Cebula 50g/ ½ szt.
  • Sos sojowy ciemny 5g/ 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz.
Kaszę ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Filet pokrój w małą kostkę, dopraw i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojony na plasterki czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pora pokrojonego na półplasterki. Dodaj umyte i pokrojone kurki, smaż co chwilę mieszając. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszaj. 

Kolacja- Sałatka z awokado i fetą 

  • Rukola 20g/ 1 garść
  • Awokado 70g/ ½ szt.
  • Pomidor koktajlowy 100g/ 5 szt.
  • Cebula czerwona 25g/ ¼ szt.
  • Ser feta 30g/ 1 plaster
  • Oliwa z oliwek 5g/ 1 łyżeczka
  • Cytryna 10g/ 1 łyżka
Cebulę pokrój w drobna kostkę, pomidory na połówki, awokado w kostkę. Do miski włóż rukolę, cebulkę, pomidorki i awokado. Pokrusz na wierzch fetę. Całość skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. 

Sobota

Śniadanie- Omlet z pomidorkami i fetą 

  • Jajko 100g/ 2 szt.
  • Ser feta 60g/ 2 plastry
  • Chleb żytni 40g/ 1 kromka
  • Pomidor koktajlowy 80g/ 4 szt.
  • Oliwa z oliwek 10g/ 1 łyżka
  • Sól, pieprz
Pomidorki pokrój na połówki. Jajka wybij do miski, dopraw i wymieszaj. Wylej na rozgrzaną patelnię z oliwą. Ułóż pomidorki i ser feta. Poczekaj aż się zetnie, złóż i smaż chwilę pod przykryciem. Spożywaj z chlebem. 

Lunch- Placuszki dyniowe 

  • Dynia 100g/ ½ szkl.
  • Mleko 2% 50g/ ¼ szkl.
  • Płatki owsiane 30g/ 3 łyżki
  • Jajko 50g/ 1 szt.
  • Cynamon 4g/ 1 łyżeczka
  • Jabłko 80g/ 1 szt.
  • Otręby pszenne 8g/ 2 łyżeczki
  • Syrop klonowy 15g/ 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 5g/ 1 łyżeczka
Jajka, dynię, syrop klonowy oraz płatki i otręby zblenduj na gładką masę. Dodaj cynamon, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z obydwu stron. Jabłko pokrój w kostkę i upraż z cynamonem. Na placuszki wyłóż jabłka. 


Obiad- Wegetariański gulasz z ziemniakami 


Potrawa powinna być już gotowa. Odgrzej i zjedz drugą porcję. 

Kolacja- Kanapki z twarożkiem (przepis na 2 porcje)

  • Chleb żytni 40g/ 1 kromka
  • Ser twarogowy chudy 200g/ 1 op.
  • Pomidor 200g/ 1,5 szt.
  • Ogórek kiszony 120g/ 2 szt.
  • Cebula 50g/ ½ szt.
  • Mleko 2% 60g/ ¼ szkl.
  • Sól, pieprz
Pomidora, ogórka i cebulę pokrój w kostkę. Wymieszaj z twarożkiem i dodaj mleko. Dopraw. Zjedz ½ porcji twarożku. Resztę zostaw na dzień VII. 

Niedziela 

Śniadanie- Omlet z pieczarkami 

  • Pieczarki 60g/ 1 garść 
  • Oliwa z oliwek 10g/ 1 łyżka 
  • Cebula 25g/ ¼ szt. 
  • Jajko 150g/ 3 szt. 
  • Chleb żytni 40g/ 1 kromka 
  • Sól, pieprz 
Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj jajka i dopraw. Spożywaj z chelebem. 

Drugie śniadanie- Kasza gryczana z burakiem 

  • Ser kozi twardy 50g/ 2 plastry 
  • Burak 120g/ 1 szt. 
  • Kasza gryczana 30g/ 1/3 op. 
  • Natka pietruszki 12g/ 1 łyżka 
  • Sól, pieprz 
Kaszę ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Ugotowanego buraka pokrój w kostkę, wymieszaj z ugotowaną kaszą. Pokrusz ser kozi i posyp natką pietruszki. Dopraw. 

Obiad- Gulasz z ciecierzycą i batatem 


Potrawa powinna być już gotowa. Odgrzej i zjedz drugą porcję. 

Kolacja- Kanapki z twarożkiem 

  • Chleb żytni 40g/ 1 kromka 
Twarożek powinien być już gotowy.


Jadłospis w formie pdf możesz pobrać TUTAJ. Jeśli masz jakieś pytania- napisz do mnie- chętnie odpowiem. 

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.