Darmowa sezonowa dieta 1700 kcal
Za oknem panuje iście jesienna pogoda, pada i jest stosunkowo brzydko. Jednakże nie popadajmy w depresje i korzystajmy z tego, co w okresie jesiennym jest najlepsze.
W październiku mamy sezon na jabłka, gruszki, śliwki, figi, dynię, cukinię czy też warzywa korzeniowe.
Wykorzystując te wszystkie produkty stworzyłam jadłospis sezonowy 1700 kcal. Dieta zawiera średnio 85 g białka dziennie, 56 g tłuszczu, około 212 g węglowodanów przyswajalnych oraz mniej więcej 35-40 g błonnika. Dieta ta zawiera ograniczona podaż mięsa, jednakże zawiera dużo strączków i produktów bogatych w białko. Pamiętajcie o suplementacji witaminy D.
Lista zakupów
Owoce i warzywa
- Awokado 70g, ½ szt.
- Figa 70g, 1 szt.
- Gruszka 280g, 2 szt.
- Jabłko 160g, 2 szt.
- Sok z cytryny 25g
- Śliwki 240g, 5 szt.
- Batat 230g, 1 szt.
- Burak 120g, 1 szt.
- Cebula, 525g, 5,25 szt
- Ciecierzyca 200g, 1 szkl.
- Czosnek 40g, 8 ząbków
- Dynia 300g, ½ szt.
- Hummus 60g, 4 łyże.
- Imbir 60g, 6 kost.
- Marchew 270g, 6 sztuk
- Natka pietruszki 36g, 3 łyżki
- Ogórek kiszony 240g, 4 szt.
- Ogórek świeży 210g, 3 szt.
- Papryka czerwona 430g, 2 szt.
- Pieczarki 60g, garść
- Pomidor 370g, 2 szt.
- Pomidor koktajl. 380g, 19 szt.
- Por 70g, ¼ szt.
- Passata 920g, 1 but.
- Rukola 150g, 1 op.
- Soczewica 100g, ½ szkl.
- Suszony pomidor 21g, 3 szt.
- Ziemniak 450g, 5 szt.
Zboża
- Bułka grahamka 270g, 3 szt.
- Chleb żytni 440g, 11 krom
- Kasza gryczana 80g, ¾ wor.
- Kasza jaglana 50g, ½ wor.
- Otręby pszenne 8g, 1 łyż.
- Płatki owsiane 80g, 8 łyż.
- Ryż paraboliczny 150g, 1,5 wor
- Tortilla 124g, 2 szt.
Mięso i ryby
- Pierś z kurczaka 100g, 1 filet
- Łosoś wędzony 100g, 1 op.
Nabiał i jaja
- Jajko 400g, 8 szt.
- Jogurt grecki 20g, 1 łyż.
- Mleko 2% 730g, 3 szkl.
- Ser camembert 120g, 1 op.
- Ser feta 90g, 1/3 op.
- Ser kozi 200g, 1 op.
- Ser parmezan 80g, 10 łyż.
- Twaróg chudy 200g, 1 op.
Tłuszcze
- Oliwa z oliwek 115g, 10 łyż.
Inne
- Mleczko koko. 200g, 1 op.
- Czekolada gorz. 20g, 2 kos.
- Kakao 5g , 1 łyże.
- Kurki 160g, 2 garś
- Sos sojowy 5g, 1 łyże.
- Syrop klonowy 20g, 2 łyż.
- Ocet balsamiczny 3g, 1 łyże.
- Przyprawy i zioła: Sól, pieprz, kardamon, cynamon, imbir, chilli, kumin rzymski, kurkuma
Poniedziałek
Śniadanie- Szakszuka
- Pomidory puszka 240g/szkl.
- Jajko 100g/ 2 sztuki
- Cebula 25g/ ¼ sztuki
- Czosnek 5g/ 1 ząbek
- Chleb żytni 80 g/ 2 kromki
- Rukola 20g/ garść
- Natka pietruszki 12g/ 1 łyżka
- Oliwa z oliwek 5g/ 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
Czosnek oraz cebulę drobno posiekaj, podsmaż na odrobinie oliwy, dopraw. Dodaj pomidory z puszki oraz wbij dwa jajka. Smaż aż jajka się zetną. Posyp rukolą i natką pietruszki.
Lunch- Sałatka z gruszką i camembertem
- Rukola 20g/ garść
- Gruszka 150g/ 1 sztuka
- Ser camembert 60g/ ½ sztuki
- Sok z cytryny 6g/ 1 łyżka
- Oliwa z oliwek 5g/ 1 łyżeczka
- Ocet balsamiczny 3g/ 1 łyżeczka
Gruszkę pokrój w ósemki, ser w trójkąty. Przygotuj sos: wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny. Do miski wyłóż rukolę, gruszkę i ser camembert. Całość polej powstałym dressingiem.
Obiad- Krem z dyni z parmezanem i grzankami (przepis na 2 porcje)
- Cebula 100g/ 1 sztuka
- Czosnek 10g/ 2 ząbki
- Imbir 20g/ 5 cm
- Marchew 90g/ 2 sztuki
- Dynia 200g/ szklanka
- Oliwa z oliwek 20g/ 2 łyżki
- Ser parmezan 80g/ 10 łyżek
- Woda 500g/ 2 szkl.
- Bułka grahamka 180g/ 2 sztuki
- Sól, pieprz, kurkuma, chilli, kardamon, cynamon
Dynię oraz marchew obierz i pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek i imbir posiekaj. W garnku na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem i imbirem, dodaj przyprawy. Dodaj dynię i marchew, całość zalej wodą. Gotuj aż dynia zmięknie. W międzyczasie bułkę pokrój w kostkę, oprósz parmezanem i piecz w 180° przez 15 min. Całość zblenduj na krem, posyp grzankami. Zjedz ½ porcji. Resztę zostaw na dzień III.
Kolacja- Chana masala z ziemniakami (przepis na 2 porcje)
- Ciecierzyca 100g/ ½ szkl.
- Passata pomidorowa 200g/ 1 szkl.
- Ziemniak 150g/ 2 sztuki
- Cebula 50g / ½ sztuki
- Sól, pieprz, imbir, cynamon, kardamon, chilli, kmin rzymski
Ziemniaki pokrój w kostkę. Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie z przyprawami. Zalewamy passatą i dusimy. Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę. Zjedz ½ porcji. Resztę zostaw na dzień III.
Wtorek
Śniadanie- Kanapki z pastą rybną
- Chleb żytni 120g/ 3 kromki
- Łosoś wędzony 100g/ opakowanie
- Ogórek kiszony 120g/ 2 sztuki
- Jogurt grecki 20g/ 1 łyżka
- Cebula 25g/ ¼ sztuki
- Sól, pieprz
Ogórka kiszonego oraz cebulę pokrój w kostkę. Wymieszaj z łososiem i jogurtem. Dopraw. Spożywaj na chlebie.
Lunch- Camembert na sałacie
- Ser camembert 60g/ ½ op.
- Rukola 20g/ garść
- Pomidor koktajlowy 100g/ 5 sztuk
- Oliwa z oliwek 10g/ 1 łyżka
- Sok z cytryny 6g/ 1 łyżka
- Ogórek świeży 70g/ 1 szt.
Ser camembert pokrój w plasterki, pomidorki na połówki, ogórka w kostkę. Na rukoli wyłóż plasterki camemberta i pokrojone warzywa. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Obiad- Gulasz z ciecierzycą i batatem (przepis na 2 porcje)
- Cebula 100g/ 1 szt.
- Czosnek 10g/ 2 ząbki
- Imbir 20g/ 5 cm
- Ryż paraboliczny 100g/ woreczek
- Batat 230g/ 1 szt.
- Ciecierzyca 100g/ ½ szkl.
- Papryka czerwona 230g/ 1 szt.
- Mleko kokosowe 200g/ ½ op.
- Oliwa z oliwek 10g/ 1 łyżka
- Sól, pieprz, kardamon, kumin rzymski, cynamon, kurkuma
Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Cebulę, czosnek i imbir posiekaj i podsmaż na oliwie z przyprawami. Paprykę i batata pokrój w kostkę, dodaj na patelnię i smaż pod przykryciem z odrobiną wody. Na koniec dodaj ciecierzycę i mleczko kokosowe. Zjedz ½ porcji. Resztę zostaw na dzień VII.
Kolacja- Tortilla z hummusem (przepis na 2 porcje)
- Tortilla pełnoziarnista 120g/ 2 szt.
- Hummus 60g/ 4 łyżeczki
- Rukola 40g / 2 garście
- Ogórek świeży 70g/ 2 szt.
- Pomidor 170g/ 1 szt.
Ogórek i pomidor pokrój w plasterki. Tortillę posmaruj humusem, nałóż rukolę i pokrojone warzywa. Zjedz ½ porcji. Resztę zostaw na dzień IV.
Środa
Śniadanie- Grzanki z kozim serem i kurkami
- Bułka grahamka 90g/ 1 szt.
- Kozi ser 50g/ 2 plastry
- Kurki 60g/ 1 garść
- Suszony pomidor 20g/ 3 sztuki
- Oliwa z oliwek 5g/ 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
Bułkę przekrój na 4 kromki, posmaruj oliwą i zapiecz w piekarniku. Kurki podsmaż na oliwie z odrobiną soli i pieprzu. Ser kozi i pomidory pokrój w plasterki. Na bułkę wyłóż ser, kurki i pomidory suszone.
Lunch- Ryż z prażonymi jabłkami
- Ryż 50g/ ½ op.
- Jabłko 80g/ 1 szt.
- Mleko 230g/ 1 szkl.
- Cynamon
Ryż gotuj w mleku aż wchłonie cały płyn. Jabłko pokrój w kostkę i upraż z cynamonem. Dodaj do ryżu.
Obiad- Krem z dyni z parmezanem i grzankami
Potrawa powinna być już gotowa. Odgrzej i zjedz drugą porcję.
Kolacja- Chana masala z ziemniakami
Potrawa powinna być już gotowa. Odgrzej i zjedz drugą porcję.
Czwartek
Śniadanie- Cynamonowa owsianka ze śliwkami
- Płatki owsiane 50g/ 5 łyżek
- Mleko 2% 230g/ 1 szkl.
- Cynamon 4g/ 1 łyżeczka
- Śliwki 160g/ 2 garście
- Czekolada gorzka 20g/ 2 kostki
Płatki owsiane ugotuj z mlekiem i cynamonem. Śliwki pokrój w ćwiartki. Wyłóż na wierzch owsianki. Pokrusz gorzką czekoladę.
Lunch- Sałatka z gruszką i kozim serem
- Ser kozi twardy 50g/ 2 plastry
- Rukola 20g/ 1 garść
- Gruszka 130g/ 1 szt.
- Pomidor koktajlowy 100g/ 5 szt.
- Oliwa z oliwek 5g/ 1 łyżeczka
- Sok z cytryny 3g/ 1 łyżeczka
- Natka pietruszki 12g/ 1 łyżka
Gruszkę pokrój w ósemki, kozi ser w plastry, pomidorki na połówki. Do miski włóż rukolę, kozi ser, pomidorki i gruszkę. Polej dressingiem przygotowanym z soku z cytryny i oliwy z oliwek. Posyp natka pietruszki.
Obiad- Wegetariański gulasz z ziemniakami (przepis na 2 porcje)
- Ziemniak 300g/ 4 szt.
- Marchew 180g/ 4 szt.
- Papryka czerwona 200g/ 1,5 szt.
- Passata pomidorowa 500g/ 2 szkl.
- Soczewica 100g/ ½ szkl.
- Oliwa z oliwek 20g/ 2 łyżki
- Cebula 100g/ 1 szt.
- Czosnek 10g/ 2 ząbki
- Imbir 10g/ 5 cm
- Cynamon, kurkuma, kumin rzymski, kardamon, chilli, sól, pieprz, oregano
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek i imbir posiekaj. Na patelni podsmaż cebulę, czosnek i imbir wraz z przyprawami. Dodaj resztę warzyw. Gotuj pod przykryciem przez 10 min. Dodaj passatę i soczewicę, gotuj aż warzywa będą miękkie. Zjedz ½ porcji. Resztę zostaw na dzień VI.
Kolacja- Tortilla z hummusem
Potrawa powinna być już gotowa. Odgrzej i zjedz drugą porcję.
Piątek
Śniadanie- Kanapki z serem kozim i figami
- Chleb żytni 80g/ 2 kromki
- Ser kozi twardy 50g/ 2 plastry
- Rukola 10g/ ½ garści
- Figa 70g/ 1 szt.
- Syrop klonowy 5 g/ 1 łyżeczka
Chleb włóż do piekarnika aby był chrupiący. Po wyjęciu ułóż rukolę, ser kozi i pokrojone figi. Skrop syropem klonowym.
Lunch- Budyń jaglany z musem śliwkowym
- Kasza jaglana 50g/ ½ op.
- Mleko 2% 100g/ ½ szkl.
- Kakao 5g/ 1 łyżeczka
- Śliwki 80g/ 1 garść
- Cynamon 4g/ 1 łyżeczka
- Ser twarogowy chudy 50g/ ¼ op.
Kaszę ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie ugotowana dodaj mleko, kakao i twaróg- zblenduj. Śliwki pokrój w kostkę i podsmaż w garnku aż się rozpadną, dodaj cynamon.
Obiad- Kasza gryczana z kurkami i porem
- Kasza gryczana 50g/ ½ op.
- Pierś z kurczaka 100g/ 1 filet
- Czosnek 5g/ 1 ząbek
- Oliwa z oliwek 20g/ 2 łyżki
- Kurki 100g/ 1 garść
- Por 70g/ ¼ szt.
- Cebula 50g/ ½ szt.
- Sos sojowy ciemny 5g/ 1 łyżeczka
- Sól, pieprz.
Kaszę ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Filet pokrój w małą kostkę, dopraw i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojony na plasterki czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pora pokrojonego na półplasterki. Dodaj umyte i pokrojone kurki, smaż co chwilę mieszając. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszaj.
Kolacja- Sałatka z awokado i fetą
- Rukola 20g/ 1 garść
- Awokado 70g/ ½ szt.
- Pomidor koktajlowy 100g/ 5 szt.
- Cebula czerwona 25g/ ¼ szt.
- Ser feta 30g/ 1 plaster
- Oliwa z oliwek 5g/ 1 łyżeczka
- Cytryna 10g/ 1 łyżka
Cebulę pokrój w drobna kostkę, pomidory na połówki, awokado w kostkę. Do miski włóż rukolę, cebulkę, pomidorki i awokado. Pokrusz na wierzch fetę. Całość skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Sobota
Śniadanie- Omlet z pomidorkami i fetą
- Jajko 100g/ 2 szt.
- Ser feta 60g/ 2 plastry
- Chleb żytni 40g/ 1 kromka
- Pomidor koktajlowy 80g/ 4 szt.
- Oliwa z oliwek 10g/ 1 łyżka
- Sól, pieprz
Pomidorki pokrój na połówki. Jajka wybij do miski, dopraw i wymieszaj. Wylej na rozgrzaną patelnię z oliwą. Ułóż pomidorki i ser feta. Poczekaj aż się zetnie, złóż i smaż chwilę pod przykryciem. Spożywaj z chlebem.
Lunch- Placuszki dyniowe
- Dynia 100g/ ½ szkl.
- Mleko 2% 50g/ ¼ szkl.
- Płatki owsiane 30g/ 3 łyżki
- Jajko 50g/ 1 szt.
- Cynamon 4g/ 1 łyżeczka
- Jabłko 80g/ 1 szt.
- Otręby pszenne 8g/ 2 łyżeczki
- Syrop klonowy 15g/ 1 łyżka
- Oliwa z oliwek 5g/ 1 łyżeczka
Jajka, dynię, syrop klonowy oraz płatki i otręby zblenduj na gładką masę. Dodaj cynamon, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z obydwu stron. Jabłko pokrój w kostkę i upraż z cynamonem. Na placuszki wyłóż jabłka.
Obiad- Wegetariański gulasz z ziemniakami
Potrawa powinna być już gotowa. Odgrzej i zjedz drugą porcję.
Kolacja- Kanapki z twarożkiem (przepis na 2 porcje)
- Chleb żytni 40g/ 1 kromka
- Ser twarogowy chudy 200g/ 1 op.
- Pomidor 200g/ 1,5 szt.
- Ogórek kiszony 120g/ 2 szt.
- Cebula 50g/ ½ szt.
- Mleko 2% 60g/ ¼ szkl.
- Sól, pieprz
Pomidora, ogórka i cebulę pokrój w kostkę. Wymieszaj z twarożkiem i dodaj mleko. Dopraw. Zjedz ½ porcji twarożku. Resztę zostaw na dzień VII.
Niedziela
Śniadanie- Omlet z pieczarkami
- Pieczarki 60g/ 1 garść
- Oliwa z oliwek 10g/ 1 łyżka
- Cebula 25g/ ¼ szt.
- Jajko 150g/ 3 szt.
- Chleb żytni 40g/ 1 kromka
- Sól, pieprz
Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj jajka i dopraw. Spożywaj z chelebem.
Drugie śniadanie- Kasza gryczana z burakiem
- Ser kozi twardy 50g/ 2 plastry
- Burak 120g/ 1 szt.
- Kasza gryczana 30g/ 1/3 op.
- Natka pietruszki 12g/ 1 łyżka
- Sól, pieprz
Kaszę ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Ugotowanego buraka pokrój w kostkę, wymieszaj z ugotowaną kaszą. Pokrusz ser kozi i posyp natką pietruszki. Dopraw.
Obiad- Gulasz z ciecierzycą i batatem
Potrawa powinna być już gotowa. Odgrzej i zjedz drugą porcję.
Kolacja- Kanapki z twarożkiem
- Chleb żytni 40g/ 1 kromka
Twarożek powinien być już gotowy.
Jadłospis w formie pdf możesz pobrać TUTAJ. Jeśli masz jakieś pytania- napisz do mnie- chętnie odpowiem.
Brak komentarzy: