Przechowywanie warzyw i owoców

10:18

Każdy z nas wie jak powinno przechowywać się żywność. Mięso wkładamy do lodówki; mąki, kasze do szafy; mrożonki do zamrażalnika. Ale czy zdajemy sobie sprawę jak powinniśmy przechowywać owoce i warzywa, aby nie traciły swoich witamin, składników mineralnych oraz przede wszystkim smaku?

Prawidłowe przechowywanie pomoże nam przede wszystkim wydłużyć ich okres przydatności do spożycia. Dzięki temu zmniejszymy marnotrawstwo żywności. 

Zacznijmy od podstaw

Owoce można podzielić na klimakteryczne i nieklimakteryczne. Te pierwsze mogą dojrzewać po zbiorze, a należą do nich jabłka, gruszki, brzoskwinie, nektarynki, kiwi, mango, banan, papaja, pomidory. Te drugie dojrzewają na roślinie macierzystej, proces dojrzewania zostaje przerwany po zbiorze. Należą do nich owoce jagodowe, cytrusy, ananas czy granat. 
Owoce i warzywa podczas dojrzewania wydzielają eten (etylen). Jest to roślinny hormon, który stymuluje dojrzewanie owoców i warzyw. Warzyw i owoców emitujących duże ilości etenu nie wolno przechowywać blisko innych wrażliwych warzyw/owoców ponieważ będą dojrzewać szybciej, a co za tym idzie- szybciej się zepsują.
Owoce, które wydzielają etylen należy przechowywać poza lodówką. Trzymane w lodówce będą wydzielać etylen, który krążąc będzie powodował, że warzywa szybciej będą się psuły [1,2]

Jakie owoce wydzielają etylen?

  • Awokado
  • Banany
  • Morele
  • Brzoskwinie
  • Nektarynki
  • Figi
  • Jabłka
  • Gruszki
  • Kiwi
  • Mango
  • Papaja
  • Melon
  • Pomidor 

Które w lodówce a które poza?

Przygotowałam dla Was małą infografikę, które owoce i warzywa powinniśmy przechowywać w lodówce, a które nie.

Jak przechowywać w lodówce?

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że temperatura w lodówce jest inna na każdym jej poziomie. Górne półki w lodówce mają wyższą temperaturę niż te niżej położone.
Górna półka (około 8 stopni C)- na tej półce powinniśmy przechowywać produkty mleczne takie jak mleko, kefir, śmietana czy też jogurty. Za niska temperatura źle zadziała na żywe bakterie, które zapewniają trwałość mlecznym produktom. Możemy także trzymać dżemy, powidła oraz jedzenie wcześniej przygotowane. 
Środkowa półka (4-7 stopni C)- na tych półkach powinniśmy trzymać produkty, których termin ważności nie należy do najdłuższych, są to: wędliny, kiełbasy, ryby, twaróg, masło czy jajka. 
Dolna półka (2 stopnie C)- jest to najzimniejsze miejsce w lodówce. Powinniśmy na niej trzymać mięso, ryby i owoce morza. 
Szuflady (7-10 stopni C)- charakteryzują się wysoką temperaturą i wilgotnością. Możemy w nich trzymać owoce oraz warzywa. Możemy tutaj trzymać także twarde sery. Warunki jakie tu panują sprzyjają ich dojrzewaniu. 
Drzwi- Jest to miejsce, w którym temperatura jest najmniej stabilna ze względu na otwieranie lodówki i łatwy dostęp ciepłego powietrza z zewnątrz. Trzymamy tutaj produkty, które psują się wolniej - oleje, soki i sosy [3].

Źródła:
  1. Flaczyk E. i in. (2011): Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego. 
  2. Trząskowska M. (2011): Jak bezpiecznie przechowywać żywność?
  3. www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-jak-prawidlowo-przechowywac-zywnosc-w-lodowce.bhtml

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.