Flora bakteryjna jelit cz.II- wpływ diety

8 years ago

Dzisiaj zapraszam Was na dalszą część o naszych jelitach. Jeżeli jeszcze nie czytałeś I części- serdecznie zapraszam tutaj, gdzie znajdziecie cały wstęp  >>kliknij<<.

Czy dieta ma wpływ na to jak wygląda nasza flora bakteryjna jelit? Co jak wpływa na rodzaj bakterii. Zapraszam do lektury. :)

Styl jedzenia

Czyli chyba najważniejsze. Różne rodzaje diety wykazują różne efekty dla składu mikrobioty jelitowej. Porównując dwie diety: zachodnią (tłuszcz, cukier i sól) oraz śródziemnomorską, jak myślicie, która będzie lepsza? Odpowiedź jest bardzo prosta. Dieta zachodnia jest jedną z przyczyn otyłości! W tych dwóch dietach zauważono zmianę w stosunku Bacteroides do Firmicutes, co idealnie obrazuje nam poniższy schemat.

Węglowodany

Węglowodany stanowią znaczną część diety człowieka. Są metabolizowane przez bakterie jelitowe i absorbowane w jelitach jako proste cukry. Fermentacja węglowodanów wytwarza wysoce efektywną energię. 

Celuloza i hemiceluloza to dwa rodzaje węglowodanów, które znajdują się w roślinach. Za degradację celulozy odpowiada Bacteroides sp. Lub Ruminococcus sp., co prowadzi do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Bakterie są głównie związane z degradacją polisacharydów roślinnych. 

Błonnik należy do węglowodanów, które nie są łatwo trawione w jelicie cienkim i odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka. Diet bogata w błonnik posiada wiele korzyści. Wykazano, że pośrednio wpływają one na układ odpornościowy poprzez kształtowanie mikroorganizmów jelitowych. Dieta z wysoką zawartością błonnika wiąże się z wzbogaceniem Bifidobacterium w jelicie człowieka.

Białko

Wzrost spożycia białka w żywności powoduje zwiększenie fermentacji białkowej. Bacteroides sp. odpowiedzialna jest za początkową proteolizę białka do aminokwasu, zwiększenie udziału białka w diecie często jest związane ze zwiększeniem poziomu Bacteroides w jelitach. Atopodium, Clostridium, Prevotella oraz Veillonella sp. to dodatkowe bakterie jelitowe związane z fermentacją białka. Jednakże badania wykazały, że wzrost spożycia białka w diecie u zwierząt wykazuje znaczny wzrost Bilfilila wadsworthia, bakterii odpowiedzialnych za zapalenie jelita grubego u myszy.

Omega-3 oraz Omega-6

Omega 3 i omega 6 wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) to pochodne biosyntezy kwasu alfalinoleinowego (ALA) i kwasu linolowego (LA). Znajdują się głównie w rybach i w niektórych olejach roślinnych.

Większość korzystnych bakterii beztlenowych, w tym Roseburia, Bifidobacteria oraz Lactobacillus sp. są szeroko rozpowszechnione w końcowych odcinku jelita, gdzie następuje metabolizm PUFA z kwasu linolowego.

Badania wykazały, że wczesne dawkowanie omega-3 pomogło zapobiec zmianom we florze bakteryjnej, pojawieniu się różnego rodzaju zaburzeń metabolicznych oraz przewlekłym stanom zapalnym, które były związane ze stosowaniem antybiotyków.

Witaminy

Mikrobiologia jelit jest związana z syntezą różnych witamin, takich jak witamina B12 (kobalamina), B6 (fosforan pirydoksyny), B5 (kwas pantotenowy), B3 (niacyna), witamina D oraz witamina K. Mikrobiota pomaga w konwersji niezabosowanej witaminy B12 do związków heterocyklicznych podobnych do porfiryn. Większość witamin w diecie jest wchłaniana w proksymalnym odcinku jelita cienkiego. Przeważająca ilość mikrobiologicznie produkowanych witamin jest wchłaniana w okrężnicy.

Ponadto, mikrobiota odgrywa również rolę w syntezie witamin, w tym biotynie i kwasu foliowego, które są ściśle związane z proliferacją nabłonka okrężnicy.

Polifenole

Niewielka część polifenoli jest wchłaniana w jelicie cienkim. Większość jest fermentowana przez bakterie jelitowe (w tym Bifidobacterium sp., Lactobacillus sp., Bacteroidetes sp., Eubacterium sp. I E. coli) w jelicie grubym.

Resweratrol występujący w winogronach powoduje wzrost bakterii z rodzaju Bifidobacterium sp. I Lactobacillus w kale u gryzoni. 

Spożycie czerwonego wina wykazało znaczne zwiększenie liczby komórek Enterococcus, Prevotella, Bacteroides, Bifidobacterium, Bacteroides uniformis, Blautia coccoides i Eggerthella lenta, podczas gdy liczba Lactobacillus pozostała nienaruszona.

Wszystko co jemu znacząco wpływa na stan naszych jelit. Dbajmy o jelita poprzez zdrowe, ale przede wszystkim świadome odżywianie. 

Źródło:
Sandhu K. V. i inni (2017): Feeding the microbiota-gut-brain axis: diet, microbiome, and neuropsychiatry

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.