Flora bakteryjna jelit cz.I- co należy wiedzieć
Bakterie kojarzą nam się z czymś złym i niedobrym. Z czymś co teoretycznie nie powinno istnieć w naszym ciele. A jeżeli już się tam znajduje to może być objawem czegoś złego. Jednakże coraz częściej słyszy się o tych dobrych bakteriach. Jak to z nimi tak na prawdę jest?
Z immunologicznego punktu widzenia mikroorganizmy są postrzegane przez system odpornościowy gospodarza jako patogeny , które rozpoznaje i eliminuje. Jednak większość bakterii jelitowych jest niepatogenna [3].
W układzie pokarmowym człowieka znajdują się drobnoustroje, których ilość i rodzaj zależą od miejsca występowania. Najmniej licznie bakterie występują w żołądku (środowisko kwaśne), natomiast najwięcej drobnoustrojów bytuje w jelicie grubym (nikogo nie powinno to dziwić) [1]. Liczba bakterii w 1 g materiału pobranego z jelita sięga ponad bilion organizmów [2].
Co w nas siedzi
Flor bakteryjna jelit jest zdominowana przez bakterie takie jak [1]:
- Firmicutes: Ruminococcus, Clostridium, Lactobacillus, Eubacterium, Faecalibacterium i Roseburia
- Bacteroidetes: Bacteroides, Prevotella i Xylanibacter
- Actinobacteria: Collinsella i Bifidobacterium
- Proteobacteria: Enterobacteriaceae, Escherichia
- Verrucomicrobia
W przewodzie pokarmowym powinna panować homeostaza, czyli tzw. stan równowagi, w którym dominują bakterie beztlenowe. Do tych bakterii należą: Bifidobacterium, Clostridium, Lactobacillus, Bakteroides czy Eubakterium. Mikroorganizmy korzystne pozostają w symbiozie (stosunkach przyjaznych) z gospodarzem. Ich funkcje to fermentacja cukrów oraz zakwaszanie środowiska jelita. Poprzez przyleganie do ściany jelita, zapewniają równowagę i zapobiegają kolonizacji jelita przez chorobotwórczą florę bakteryjną [1].
Potencjalnie chorobotwórcze mikroorganizmy, Proteus, Clostridium czy Escherichia coli rozkładają białko oraz wytwarzają substancje toksyczne, przez co alkalizują środowisko przewodu pokarmowego. W stanie równowagi nie wywierają one natomiast działania chorobotwórczego [1].
Rola flory jelitowej
Flora jelitowa pełni rozmaite funkcje w organizmie człowieka. Przede wszystkim wpływa na motorykę przewodu pokarmowego oraz na metabolizm leków. Rozkładają także różnego rodzaju toksyny w treści pokarmowej, fermentują błonnik oraz wytwarzają witaminy z grupy B oraz K. Wpływają także na metabolizm cholesterolu i kwasów tłuszczowych oraz biorą udział we wchłanianiu elektrolitów i soli mineralnych (sód, wapń, magnez czy potas) [1]. Co ważniejsze, chronią także organizm przed różnego rodzaju patogenami [2].
Źródła:
1. Dziewiatowska J. i in. (2014): Związek pomiędzy mikroflorą jelitową a otyłością. Forum Zaburzen Metabolicznych, vol. 5, no. 1, 20–25.
2. Stachowicz N., Kiersztan A.(2013): Rola mikroflory jelitowej w patogenezie otyłości i cukrzycy. Postepy Hig Med Dosw (online), 67: 288-303.
3. Sai Manasa Jandhyala et al. (2015): Role of the normal gut microbiota. World J Gastroenterol. 21(29): 8787–8803.
Brak komentarzy: