Ksylitol
Wiele osób rezygnuje z białego a nawet brązowego cukru na rzecz popularnych słodzików. Na ich miejsce wybieramy ksylitol, erytrytol czy też stewię. Dzisiaj jednak kilka słów o ksylitolu.
Ksylitol jest związkiem pochodnym cukrów prostych z grupą alkoholową. Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności E967; głównie gum do żucia i cukierków.
Zmniejszanie próchnicy
Używany jako zamiennik sacharozy, gdyż posiada podobną do glukozy siłę słodzenia, jednakże w mniejszym stopniu przyczynia się do wytworzenia kwasu przez bakterie próchnicotwórcze w jamie ustnej. Jednym z powodów powstawania próchnicy jest typ bakterii występującej w jamie ustnej zwanych Streptococcus mutans. Są one odpowiedzialne przede wszystkim za uszkodzenia płytki nazębnej i próchnice. Mimo iż posiadanie jej w jamie ustnej jest normalne, gdy ich liczba niebezpiecznie rośnie nasz system immunologiczny zaczyna atakować bakterie. Może to prowadzić do chorób jamy ustnej, takich jak zapalenie dziąseł.
Bakterie Streptococcus mutans żywią się glukozą ze zjadanego przez nas pożywienia, ale nie mogą pożywiać się ksylitolem. Zastępując cukier ksylitolem redukujemy dostępną pożywkę dla szkodliwych bakterii [1].
Jeszcze więcej zalet
Ponad to ma podobną słodycz do cukru, jednakże zawiera 40% mniej kalorii [2].
Ksylitol nie zawiera fruktozy i ma nieznaczny wpływ na poziom cukru i insuliny we krwi. Indeks glikemiczny (czyli klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu) ksylitolu wynosi tylko 7, natomiast zwykły cukier ma wskaźnik glikemiczny 60-70 [3,4].
Bierze on także udział we wzroście przyswajalności wapnia w naszej diecie. Uznaje się go za substancję, która poprawia mineralizację kości i polecany jest osobom zagrożonym na osteopenię lub osteoporozę [5].
Jednakże.....
Należy pamiętać, że w większych dawkach może wywoływać podrażnienie układu pokarmowego. Dlatego zaleca się spożywać 15g, czyli 3 małe łyżeczki. Należy stopniowo zwiększać dawkę, ponieważ organizm początkowo wytwarza zbyt małą ilość enzymów trawiących ksylitol. Dostosowanie się organizmu do trawienia ksylitolu trwa kilka dni [5].
Pamiętajmy, że każdy człowiek jest inny i powinniśmy rozważnie podchodzić do pewnych rzeczy. Ksylitol posiada bardzo dużo zalet udowodnionych naukowo, ale nie zapominajmy o właściwym jego dawkowaniu.
Ksylitol czy może inny słodzik?
Tutaj mam tylko dwa zdania.
Jest to kwestia indywidualna. Wybierajmy to, co nam bardziej odpowiada.
Źródła:
- Edwartson S., Birkhed D., Mejare B. (1997) Acid production from Lycasin, maltitol, sorbitol and xylitol by oral streptococci and lactobacilli. Acta Odontol Scand. 1977;35(5):257-63.
- Mäkinen K. K. (2011) Sugar Alcohol Sweeteners as Alternatives to Sugar with Special Consideration of Xylitol. Med Princ Pract 20: 303–320.
- http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?num=2481&ak=detail
- http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?num=410&ak=detail
- http://www.akademiadietetyki.pl/zalety-i-wady-ksylitolu-naturalnego-cukru-brzozowego/
Brak komentarzy: