Witamina D
Witamina D (obok witaminy A, E, K) należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Może być dostarczana do organizmu w dwojaki sposób.
Mianem witaminy D określa się witaminę D3- cholekalcyferol, występującą w żywności pochodzenia zwierzęcego (tłustych rybach, olejach rybnych i jajach) i witaminę D2- ergokalcyferol, znajdującą się w tkankach roślin, drożdżach i grzybach [3].
Witamina D może być także dostarczana do organizmu przez syntezę skórną. W skórze, przy udziale promieni
ultrafioletowych B (UVB), dochodzi
do syntezy. Następnie, przy udziale odpowiednich enzymów, jest ona metabolizowana do aktywnej postaci — 1,25-dihydroksywitaminy D [3].
Czynniki zmniejszającę syntezę witaminy D [2]:
- szerokość geograficzna- powyżej 37 równoleżnika w okresie od listopada do lutego, ilość fotonów UVB znacznie spada,
- pigmentacja skóry- osoby z jasna karnacją syntetyzuja więcej witaminy D. Wydajność syntezyskórnej witaminy D jest odwrotnie proporcjonalna do zawartości melaminy, ponieważ hamuję absorbcję fotonów UVB.
- masa ciała- nadwaga i otyłość obniża syntezę skórną.
- wiek- z wiekeim zmniejsza się stężenie 7- dehydrocholesterolu (prekursor witaminy D).
- stosowanie filtrów UV- obniżają syntezę do 99,9%.
- oraz stopień nasłonecznienia, pora roku i pora dnia, stopień zanieczyszczenia powietrza, grubość pokrywy chmur, wielkość eksponowanej skóry.
Aby zdiagnozować niedobory witaminy D, należy oznaczyć 25(OH) witamina D, która doskonale odzwierciedla jej ilość w organizmie. Stężenie 1,25(OH)-dihydroksywitaminy D nie
powinno być oceniane [1].
Po pierwsze, jej stężenie w osoczu w przypadku
niedoboru witaminy D może być zarówno w granicach
normy, jak i podwyższone (np. u kobiet w ciąży, w przypadku niewydolności nerek, sarkoidozy, gruźlicy i reumatoidalnego zapalenia stawów).
Po
drugie, okres jej półtrwania wynosi zaledwie 6–8 godzin,
zatem stężenie 1,25(OH)-dihydroksywitaminy D może
być różne w ciągu jednej doby.
Po trzecie, oznaczenie jest trudniejsze oraz droższe.
Profilaktyka niedoboru witaminy D u dzieci
Noworodki oraz niemowlęta
Dla uzyskania prawidłowego stężenia 25OHD
w surowicy krwi, rekomendowana dawka witaminy D3 wynosi
400 j.m./dobę; suplementację rozpoczyna się
od pierwszych dni życia.
U dzieci karmionych wyłącznie piersią zalecane jest podawanie całej dawki, natomiast
u dzieci karmionych sztucznymi mieszankami
należy uwzględnić ilość witaminy D, która zawarta jest w pożywieniu [1].
Dzieci urodzone przedwcześnie
Zalecana dawka wynosi 800 j.m.
dziennie do czasu osiągnięcia przez dziecko 40 tygodni [1].
Dzieci i młodzież od 1. do 18. roku życia
Zalecana dawka wynosi od 600 do
1000 j.m./dobę, zależnie od masy ciała, od października do marca lub przez cały rok, jeżeli
synteza skórna jest niewystarczająca [1].
Suplementacja zdrowych osób dorosłych
Dla uzyskania prawidłowego stężenia 25OHD
rekomendowana dawka witaminy D
wynosi 800–2000 j.m./dobę witaminy D3 (cholekalcyferolu), zależnie od masy ciała, od października do marca lub przez cały rok, jeżeli
synteza skórna jest niewystarczająca [1].
Algorytm doboru odpowiednich dawek leczniczych
powinien uwzględniać 3 parametry:
- wyjściowy deficyt (stężenie 25(OH)D w surowicy),
- masę ciała pacjenta,
- czas terapii.
CAŁKOWITA DAWKA TERAPII (IU) =
40 x (75 – stężenie 25(OH)D nmol/l
w surowicy pacjenta) x masa ciała (kg)
Obliczoną w ten sposób dawkę należy podzielić na
dawki codzienne lub tygodniowe, rozkładając leczenie
na 2-3 miesiące [6].
Wskazania do oznaczania 25(OH)D [6]
- Podejrzenie deficytów i niedoborów witaminy D, związanych z czynnikami żywieniowymi i stylem życia – grupy ryzyka: niemowlęta karmione piersią, dzieci, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku
- Zaburzenia wchłaniania, zespół nerczycowy
- Podejrzenie krzywicy lub osteomalacji
- Schorzenia wątroby, obniżenie aktywności 25-hydroksylazy witaminy D
- Otyłość
- Glikokortykosteroidoterapia, terapia przeciwpadaczkowa, immunosupresja
- Bóle kostno-stawowo-mięśniowe
- Obniżenie siły mięśniowej, obniżenie masy kostnej, podejrzenie osteoporozy
- Pacjenci z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych
- Pacjenci z wysokim ryzykiem chorób autoimmunologicznych
- Pacjenci z obniżoną odpornością Pacjenci z wysokim ryzykiem chorób nowotworowych
- Pacjenci z niewydolnością nerek stadium 2-3
Ocena stężenia witaminy D 25(OH)D w surowicy oraz skutków klinicznych niedoboru
Źródło [5]
Źródła witaminy D
Źródła egzogenne
Produkty spożywcze zawierają stosunkowo niewielkie ilości witaminy D3. Najbogatszym źródłem są tłuste ryby morskie, wśród
nich łosoś, makrela i śledź, a także tran oraz suszone w słońcu grzyby. Produkty te zawierają 16–27 μg witaminy D
w 100 g masy, co sprawia, że jednorazowo możemy jej dostarczyć organizmowi około 400–500 IU.
W organizmach pewnych gatunków roślin i grzybów znajdziemy także witaminę D2. Ma ona mniejsze znaczenie biologiczne z powodu
mniejszej aktywności, krótszego oddziaływania oraz odmiennego profilu toksykologicznego [4].
Źródła endogenne
90% obecnej w organizmie witaminy D ma pochodzenie endogenne, a jej poziom w osoczu zależy od tego jak
sprawnie zachodzi synteza w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego [4].
Źródło [8]
Skutki zdrowotne niedostatecznego spożycia witaminy D
Niedobory witaminy D są spowodowane jej zmniejszoną endogenną syntezą związaną ze zmianą stylu życia, czyli
spędzaniem mniejszej ilości czasu na świeżym powietrzu, stosowaniem filtrów UVB, zanieczyszczeniem
powietrza, starzeniem się społeczeństwa, migracją
ludności. Zmniejszona ekspozycja na światło słoneczne, złe
odżywianie i związane z wiekiem zmiany w skórze
oraz zmiany czynności nerek predysponują szczególnie osoby starsze do wystąpienia niedoborów witaminy D.
Istnieje też kilka jednostek chorobowych,
w których dochodzi do zaburzeń wchłaniania i metabolizmu tej witaminy, są to: nieswoiste zapalenia jelit,
choroba trzewna, przewlekłe cholestazy, mukowiscydoza i zespół krótkiego jelita. Na działanie kalcyferolu może również wpływać spożywanie pewnych
produktów, m.in. saponin, czyli związków pochodzenia roślinnego, których obecność stwierdzono w szpinaku, burakach, szparagach i soi, a także chałwie.
Wykazują one antagonizm w stosunku do witaminy D,
objawiający się osteomalacją.
Negatywny wpływ niedoboru witaminy D w okresie ciąży może mieć związek z nietolerancją glukozy w ciąży, cukrzycą ciężarnych, rzucawką przedporodową, krótszym czasem trwania ciąży i jej zakończeniem drogą cesarskiego cięcia oraz bakteryjnym zapaleniem pochwy w pierwszym trymestrze.
Negatywny wpływ niedoboru witaminy D w okresie ciąży może mieć związek z nietolerancją glukozy w ciąży, cukrzycą ciężarnych, rzucawką przedporodową, krótszym czasem trwania ciąży i jej zakończeniem drogą cesarskiego cięcia oraz bakteryjnym zapaleniem pochwy w pierwszym trymestrze.
Wyniki
badań wskazują, że nie ma żadnych dowodów bezpośredniego negatywnego wpływu niskiego spożycia
witaminy D na BMD (bone mineral density), spożycie
witaminy D jest ujemnie skorelowane z BMD.
Hipowitaminoza D powoduje także wtórną nadczynność przytarczyc i wydaje się związana ze zmniejszeniem równowagi ciała, czyli niezamierzonymi ruchami tułowia, a więc z podwyższonym ryzykiem upadków i złamań urazowych. Niedobór witaminy D to jeden z czynników ryzyka
rozwoju chorób autoimmunologicznych oraz określonych typów nowotworów.
Liczne doniesienia
wskazują, że niski poziom kalcytriolu jest związany
z częstszym występowaniem zawału mięśnia sercowego, zastoinowej niewydolności serca i kalcyfikacji
aorty oraz jej zwężenia. Niskie stężenie kalcytriolu
wiąże się z wysoką śmiertelnością u osób z krańcową
niewydolnością nerek i serca [7].
Skutki zdrowotne nadmiernego spożycia witaminy D
Hiperwitaminoza D powstaje głównie z powodu nadmiernego stosowania suplementów diety, które tą witaminę zawierają. Objawia się wzrostem mobilizacji wapnia i fosforu z kości, ich zwiększoną utratą
w moczu, utratą łaknienia, zaburzeniami rytmu serca, a także wapnieniem tkanek miękkich [7].
Bibliografia:
- Buczkowski K. et al. (2013): Recommendations for vitamin D supplementation. Forum Medycyny Rodzinnej tom 7, nr 2, 55–58.
- Jarosz M. (2017): Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia.
- Napiórkowska L., Franek E. (2009):Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej. Choroby Serca i Naczyń tom 6, nr 4, 203–210.
- Tukaj C. (2008): Adequate level of vitamin D is essential for maintaining good health. Postepy Hig Med Dosw. (online) 62: 502-510.
- Galus K., Kupisz-Urbańska M. (2011): Epidemiologia niedoboru witaminy D u osób w podeszłym wieku — wybrane zagadnienia. Gerontologia Polska tom 19, nr 1.
- Płudowski P. et al. (2012): Zasady suplementacji i standardy oceny zaopatrzenia organizmu w witaminę D w świetle jej działania plejotropowego. Postępy Nauk Medycznych, t. XXV, nr 3.
- Dittfeld A., Gwizdek K., Koszowska A., Fizia K. (2014): Multidirectional effect of vitamin D. Ann. Acad. Med. Siles. 68, 1, 47–52
- https://oleofarm.pl/artykuly/dzienne-spozycie-witaminy-d/.
Brak komentarzy: