Produkty typu light- jem i nie chudnę
Produkty 0 kalorii, typu light czy bez cukru/ tłuszczu stają się coraz bardziej popularne. Wychodzi przekonanie, że skoro są light to są zdrowe. Jak jest naprawdę? Czy serek light przyniesie nam więcej korzyści niż tradycyjny serek?
Czym są produkty typu light
Produkt „light” jest to nic innego jak produkt o obniżonej wartości
energetycznej, czyli wartość ta została obniżona o co najmniej 30% w stosunku
do produktu tradycyjnego. Zazwyczaj w takim produkcie ulega redukcji tłuszcz
albo cukier. Na rynku możemy znaleźć bardzo dużo produktów o obniżonej
wartości energetycznej o różnych nazwach. Czym tak naprawdę są? Odpowiedz na to
pytanie znajduje się w tabelce poniżej [2].
Co znajdziemy w środku [2]
Zamienniki cukru
Jeżeli producent zastąpi cukier środkami intensywnie
słodzącymi (słodziki) następuje zmniejszenie smaku, często możemy wyczuć obcy
posmak. Często, aby produkt spełniał określone wymagania, producent musi
zastosować różnego rodzaju zamienniki, od substancji smakowo- zapachowych do hydrokoloidów. Do zamienników cukru możemy
zaliczyć:
- Naturalne cukrowce, czyli środki słodzące pochodzenia roślinnego
- Sacharoza
- Fruktoza
- Glukoza
- Miód naturalny
- Syropy cukrowe czy też syropy skrobiowe
- Półsyntetyczne środki słodzące środki pochodzenia roślinnego, jednakże produkowana przemysłowo, aby zredukować cukry
- Mannitol
- Sorbitol
- Laktitol
- Ksylitol
- Erytritol
- Środki intensywnie słodzące
- Taumatyna
- Sacharyna
- Cyklaminiany
- Aspartam
- Acesulfam K
- Neohesperydyna
- Sukraloza
Zamienniki tłuszczu
Z zamiennikami tłuszczu jest podobnie jak w przypadku cukru.
Jeżeli producent chce zredukować zawartość tłuszczu, produkt traci na swoich
właściwościach sensorycznych i fizyko-chemicznych. Zaletą ograniczenia ilości
tłuszczu jest usunięcie wraz z tłuszczem zwierzęcym- cholesterolu. Do
zamienników tłuszczu możemy zaliczyć:
- Substytuty tłuszczu, czyli cząsteczki które przypominają triacyloglicerole
- Poliestry sacharozy
- Tłuszcze niskokaloryczne
- Caprenin- nie został dopuszczony do stosowania w Polsce
- Salatrin- nie został dopuszczony do stosowania w Polsce
- Emulgatory, czyli mono- i diacyloglicerole kwasów tłuszczowych
- Lecytyna
- Mono- i diacyloglicerole kwasów tłuszczowych
- Mimetyki, czyli substancje, które mogą imitować pewne fizyczne i organoleptyczne właściwości triacylogliceroli
- Gumy stosowane jako substancje zagęszczające
- Ksantan
- Guar
- Karob
- Karagen
- Guma Arabska
- Celulozy stosowane głównie jako substancje stabilizujące i wypełniające
- Skrobie
Zamienniki mąki
Głównie jako zamiennik mąki używany jest błonnik pokarmowy.
Ma to na celu obniżenie wartości energetycznej produktu oraz wzbogacenie go o
ten składnik.
Dlaczego produkty te są kupowane [1]
W 2006 roku zostało przeprowadzone badanie, w którym zostało
zbadane stanowisko osób z dwóch uczelni wyższych oraz ich stosunek do produktów
typu light. Zostało im zadane pytanie: „Jakich efektów oczekuje Pan (i) po
spożyciu produktów typu light”? Co ciekawe, większość osób oczekiwała
przyspieszonej przemiany materii oraz dobrego samopoczucia niż utraty masy
ciała. Wyniki zostały przedstawione poniżej.
Inne pytanie dotyczyło częstości spożycia tych produktów.
Bardzo duży odsetek odpowiedział, że nigdy, natomiast jest też spory procent
osób, którzy odpowiedzieli, że spożywają takie produkty codziennie lub 2-3 razy
w tygodniu. Wyniki możemy zobaczyć na wykresie poniżej.
Jak jest naprawdę
Chciałabym Wam jeszcze przedstawić porównanie kilku
produktów. Mamy tu przedstawione produkty typu light oraz produkt tradycyjny.
Jogurt owocowy
Jak to jest z tymi jogurtami. Ludzie kupują bez tłuszczu z przekonania, że jest lepszy. I faktycznie, nie zawiera on tłuszczu i ma więcej białka. Jednakże ilość cukru jest bardzo podobna, a dodatkowo ten "lepszy" posiada dłuższy skład a w nim skrobia modyfikowana czy substancje zagęszczające.
Ser camembert
Tutaj sytuacja wygląda troszkę lepiej. Produkt light posiada mniejszą ilość tłuszczu, cukru oraz więcej białka. Jednakże i on ma w sobie stabilizator- chlorek wapnia.
Coca cola
Czytajmy etykiety!
Nikomu oczywiście nie chce zabronić spożywania produktów o obniżonej wartości energetycznej. Jednakże jeżeli już po nie sięgamy- czytajmy etykiety i wybierajmy mniejsze zło oraz taki produkt, który najbardziej nam smakuje. Czasem napis 0 kalorii wcale nie znaczy, że jest to super produkt. Zawierają bowiem one przeróżne dodatki- zagęszczacze czy też słodziki, które wcale nie są takie dobre dla naszego organizmu jakby się mogło wydawać (ale o tym później).
Bibliografia:
- Flaczyk E., Kobus J., Korczak J. (2006): Assessment of consumption of “light” food by students, Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 5(1)
- Kudełka W., Jachna D. (2009): Charakterystyka żywności o obniżonej wartości energetycznej, Zeszyty naukowe 834.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń