Produkty typu light- jem i nie chudnę



Produkty 0 kalorii, typu light czy bez cukru/ tłuszczu stają się coraz bardziej popularne. Wychodzi przekonanie, że skoro są light to są zdrowe. Jak jest naprawdę? Czy serek light przyniesie nam więcej korzyści niż tradycyjny serek?

Czym są produkty typu light

Produkt „light” jest to nic innego jak produkt o obniżonej wartości energetycznej, czyli wartość ta została obniżona o co najmniej 30% w stosunku do produktu tradycyjnego. Zazwyczaj w takim produkcie ulega redukcji tłuszcz albo cukier. Na rynku możemy znaleźć bardzo dużo produktów o obniżonej wartości energetycznej o różnych nazwach. Czym tak naprawdę są? Odpowiedz na to pytanie znajduje się w tabelce poniżej [2].

Co znajdziemy w środku [2]

Zamienniki cukru

Jeżeli producent zastąpi cukier środkami intensywnie słodzącymi (słodziki) następuje zmniejszenie smaku, często możemy wyczuć obcy posmak. Często, aby produkt spełniał określone wymagania, producent musi zastosować różnego rodzaju zamienniki, od substancji smakowo- zapachowych  do hydrokoloidów. Do zamienników cukru możemy zaliczyć:
  • Naturalne cukrowce, czyli środki słodzące pochodzenia roślinnego
    • Sacharoza
    • Fruktoza
    • Glukoza
    • Miód naturalny
    • Syropy cukrowe czy też syropy skrobiowe
  • Półsyntetyczne środki słodzące środki pochodzenia roślinnego, jednakże produkowana przemysłowo, aby zredukować cukry
    • Mannitol
    • Sorbitol
    • Laktitol
    • Ksylitol
    • Erytritol
  • Środki intensywnie słodzące
    • Taumatyna
    • Sacharyna
    • Cyklaminiany
    • Aspartam
    • Acesulfam K
    • Neohesperydyna
    • Sukraloza

Zamienniki tłuszczu

Z zamiennikami tłuszczu jest podobnie jak w przypadku cukru. Jeżeli producent chce zredukować zawartość tłuszczu, produkt traci na swoich właściwościach sensorycznych i fizyko-chemicznych. Zaletą ograniczenia ilości tłuszczu jest usunięcie wraz z tłuszczem zwierzęcym- cholesterolu. Do zamienników tłuszczu możemy zaliczyć:
  • Substytuty tłuszczu, czyli cząsteczki które przypominają triacyloglicerole
    • Poliestry sacharozy
  • Tłuszcze niskokaloryczne
    • Caprenin- nie został dopuszczony do stosowania w Polsce
    • Salatrin- nie został dopuszczony do stosowania w Polsce
  • Emulgatory, czyli mono- i diacyloglicerole kwasów tłuszczowych
    • Lecytyna
    • Mono- i diacyloglicerole kwasów tłuszczowych
  • Mimetyki, czyli substancje, które mogą imitować pewne fizyczne i organoleptyczne właściwości triacylogliceroli
  • Gumy stosowane jako substancje zagęszczające
    • Ksantan
    • Guar
    • Karob
    • Karagen
    • Guma Arabska
  • Celulozy stosowane głównie jako substancje stabilizujące i wypełniające
  • Skrobie

Zamienniki mąki

Głównie jako zamiennik mąki używany jest błonnik pokarmowy. Ma to na celu obniżenie wartości energetycznej produktu oraz wzbogacenie go o ten składnik.

Dlaczego produkty te są kupowane [1]

W 2006 roku zostało przeprowadzone badanie, w którym zostało zbadane stanowisko osób z dwóch uczelni wyższych oraz ich stosunek do produktów typu light. Zostało im zadane pytanie: „Jakich efektów oczekuje Pan (i) po spożyciu produktów typu light”? Co ciekawe, większość osób oczekiwała przyspieszonej przemiany materii oraz dobrego samopoczucia niż utraty masy ciała. Wyniki zostały przedstawione poniżej.

Inne pytanie dotyczyło częstości spożycia tych produktów. Bardzo duży odsetek odpowiedział, że nigdy, natomiast jest też spory procent osób, którzy odpowiedzieli, że spożywają takie produkty codziennie lub 2-3 razy w tygodniu. Wyniki możemy zobaczyć na wykresie poniżej.

Jak jest naprawdę

Chciałabym Wam jeszcze przedstawić porównanie kilku produktów. Mamy tu przedstawione produkty typu light oraz produkt tradycyjny.

Jogurt owocowy


Jak to jest z tymi jogurtami. Ludzie kupują bez tłuszczu z przekonania, że jest lepszy. I faktycznie, nie zawiera on tłuszczu i ma więcej białka. Jednakże ilość cukru jest bardzo podobna, a dodatkowo ten "lepszy" posiada dłuższy skład a w nim skrobia modyfikowana czy substancje zagęszczające. 

Ser camembert


Tutaj sytuacja wygląda troszkę lepiej. Produkt light posiada mniejszą ilość tłuszczu, cukru oraz więcej białka. Jednakże i on ma w sobie stabilizator- chlorek wapnia.

Coca cola


Na sam koniec- wisienka na torcie. A to dlatego, że jest to produkt, który jest najczęściej wybierany przez osoby będące na diecie. Zero kalorii, ale za to masa przeróżnych substancji słodzących. 

Więc jak to jest z tym odchudzaniem? Żeby schudnąć trzeba być na deficycie kalorycznym i to właśnie ten aspekt liczy się najbardziej. Za chudnięcie nie odpowiadają produkty 0 kalorii. 

Czytajmy etykiety!

Nikomu oczywiście nie chce zabronić spożywania produktów o obniżonej wartości energetycznej. Jednakże jeżeli już po nie sięgamy- czytajmy etykiety i wybierajmy mniejsze zło oraz taki produkt, który najbardziej nam smakuje. Czasem napis 0 kalorii wcale nie znaczy, że jest to super produkt. Zawierają bowiem one przeróżne dodatki- zagęszczacze czy też słodziki, które wcale nie są takie dobre dla naszego organizmu jakby się mogło wydawać (ale o tym później). 


Bibliografia:
  1. Flaczyk E., Kobus J., Korczak J. (2006): Assessment of consumption of “light” food by students, Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 5(1)
  2. Kudełka W., Jachna D. (2009): Charakterystyka żywności o obniżonej wartości energetycznej, Zeszyty naukowe 834.


1 komentarz:

Obsługiwane przez usługę Blogger.