Nie daj się przeziębieniu, czyli jak zapobiegać i leczyć
Aktualnie panuje okres, kiedy bardzo łatwo możemy złapać różnego rodzaju choroby czy też przeziębienie. Jednakże istnieje kilka naturalnych wspomagaczy, które na pewno przyspieszą powrót do zdrowia.
Dieta
Przede wszystkim należy dbać o odpowiednią podaż płynów (minimum 2 litry), a także wystarczającą ilość snu i odpoczynek. W okresie kiedy występuje gorączka i nadmierna potliwość, ilość ta powinna być odpowiednio zwiększona nawet do 3 litrów dziennie, aby nie doprowadzić do odwodnienia. Dieta podczas różnych infekcji powinna być lekkostrawna, a posiłki małe. Nadmiar cukru w diecie może przyczynić się do wzrostu namnażania się "złych" bakterii.
Imbir
Imbir charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi. Zalecane jest stosowanie świeżego imbiru, ponieważ
ta forma odznacza się większą skutecznością w zwalczaniu chorób i wszelkich innych
dolegliwości w porównaniu z imbirem suszonym [3]. Na początku 1980 roku stwierdzono, że imbir ma działanie przeciwzapalne, o czym świadczy jego hamujący wpływ na syntezę prostaglandyn. Wykazano, że zawiera on składniki, które mają właściwości farmakologiczne, naśladujące leki przeciwzapalne. Badania wykazały, że składniki imbiru hamują działanie kilku genów biorących udział w reakcji zapalnej. Badania z hodowlą monocytów dowiodły, że ekstrakt imbirowy może hamować β-amyloid. Mechanizm działania składników imbiru był studiowany przez wielu naukowców. Gingerole i ich pochodne, zwłaszcza 8-paradol, zostały uznane jako bardziej skuteczne niż aspiryna [4].
Cebula
Cebula zawiera duże ilości fruktanów, które zaliczane są do prebiotyków, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelita
grubego, stymulując rozwój bakterii dobroczynnych, takich jak: Lactobacillus i
Bifidobacterium. W celu uzyskania efektu prebiotycznego dzienna dawka powinna wynosić 4-10 g/dobę/osobę [5].
Czarny bez
Czarny bez zawiera w sobie liczne związki, m.in. flawonoidy, triterpeny, sterole, antocyjany, witaminę C oraz B, a także wiele innych składników.
Napary z kwiatów czarnego bzu działają napotnie, przeciwzapalnie,
wykrztuśnie oraz moczopędnie . Jest on wskazany w chorobach przebiegających z gorączką i stanem
zapalnym górnych dróg oddechowych. W 1995 roku Izzo i in. przebadali aktywność przeciwbakteryjną
68 ekstraktów z 65 gatunków roślin (w tym etanolowy
ekstrakt z kwiatu bzu czarnego) na różne szczepy bakteri Gramm ujemnych oraz Gramm dodatnich.
Wyciąg z kwiatu bzu czarnego skutecznie hamował
wzrost Bacillus subtilis, Staphyloccocus aureus, Salmonella
typhi, Klebsiella pneumoniae i Pseudomonas aeruginosae.
Według badaczy działanie przeciwbakteryjne może
być związane z obecnością fenolokwasów: chlorogenowego
i kawowego [9]. W 2004 roku Zakay-Rones i współpracownicy przebadali skuteczność stosowania syropu z owoców czarnego bzu w leczeniu grypy wywołanej przez wirusy typu
A i B. Chorzy otrzymywali 15
ml syropu z czarnego bzu lub placebo cztery razy na dobę
przez 5 dni. Ustąpienie objawów choroby u osób przyjmujących
syrop z bzu następowało średnio 4 dni wcześniej w porównaniu
z grupą kontrolną [7].
Czosnek
Badania wykazały, że czosnek wywiera działanie przeciwdrobnoustrojowe przeciwko bakteriom Gram-dodatnim i Gram-ujemnym, wirusom, grzybom i pasożytom. Czosnek od zawsze był używany w leczeniu zakażeń- zwłaszcza dolegliwości trawiennych, oddechowych i dermatologicznych, a także w przypadku przeziębienia [8].
Kurkuma
Kurkuma jest stosowana jako środek przeciwbakteryjny. Kilka badań donosi o aktywności przeciwdrobnoustrojowej o szerokim spektrum działania, w tym aktywności przeciwbakteryjnej, przeciwwirusowej, przeciwgrzybiczej i przeciwmalarycznej [6].
Laktoferyna
Laktoferyna jest głównie znana z tego, że posiada zdolność wiązania żelaza. Jednakże pełni również funkcje zabezpieczające przed nadmiernym rozwojem i inwazją
mikroorganizmów. Laktoferyna działa poprzez pobudzanie
syntezy nieswoistych przeciwciał IgA
i IgG w jelicie. Działa także przeciwzapalnie
w mechanizmie modulacji układu
immunologicznego – obniża stężenie cytokin
prozapalnych [10].
Miód
Miód w swoim składzie posiada co najmniej 181 substancji, które korzystnie wpływają na organizm człowieka i jest przede wszystkim źródłem fruktozy (38%) i glukozy (31%). Wykazuje także szereg działań: przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, a także przyspiesza gojenie się ran i wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe. Obecne badania wykazały, że miód ma potencjalne działanie przeciwwirusowe. Przypisywane jest ono różnym składnikom, które okazały się skuteczne w zwalczaniu zmian chorobowych, na przykład wirusy inaktywuje miedź, która jest pierwiastkiem śladowym miodu. Podobnie obecność kwasu askorbinowego, flawonoidów i produkcji H2O2 przez miód również prowadzi do zahamowania wzrostu wirusów poprzez przerwanie transkrypcji wirusowej i translacji. Dane z badań in vitro wykazały działanie przeciwwirusowe miodu na różne typy wirusów, takich jak wirusy różyczki, opryszczki pospolitej i ospy wietrznej [1]. Oczywiście wybierajmy ten naturalny, a nie sztuczny.
Witamina C
Jest ona niezbędnym mikroelementem, który przyczynia się do obrony immunologicznej, wspierając różne funkcje układu odpornościowego. Wspomaga ona funkcję bariery ochronnej przed patogenami. Witamina C występuje w komórkach fagocytujących, takich jak neutrofile, i może wzmacniać chemotaksję, fagocytozę, wytwarzanie reaktywnych form tlenu, a ostatecznie zabijanie mikrobiologiczne. Profilaktyczne zapobieganie infekcji wymaga spożycia witaminy C w diecie, która zapewnia przynajmniej odpowiednie, jeśli nie nasycające, poziomy w osoczu (tj. 100-200 mg / dzień), co optymalizuje poziom komórek i tkanek. Natomiast leczenie ustalonych zakażeń wymaga znacznie wyższych dawek witaminy, aby zrekompensować zwiększoną odpowiedź zapalną [2].
Jest to tylko kilka produktów, które posiadają właściwości lecznice. Nie zapominajmy także o cynku, tymianku, owocach cytrusowych, dzika róża, aronia, malina czy też pyłek pszczeli.
Jest to tylko kilka produktów, które posiadają właściwości lecznice. Nie zapominajmy także o cynku, tymianku, owocach cytrusowych, dzika róża, aronia, malina czy też pyłek pszczeli.
Uporaj się z przeziębieniem
Na sam koniec chciałabym przedstawić Wam domowy sposób na przeziębienie. Pamiętajcie, że czasem warto wybrać się do lekarza, czy też wziąć lekarstwo.
Źródło:
- Ahmed S. i in. (2018): Honey as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Its Molecular Mechanisms of Action. Oxidative Medicine and Cellular Longevity.
- Carr A. i in. (2017): Vitamin C and Immune Function, Nutrients 7.
- Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K. (2017): Właściwości prozdrowotne imbiru. Bromatologia i chemia toksykologiczna, 2.
- Grys A., Łowicki Z., Parus A. (2010): Właściwości lecznicze imbiru ( Zingiber officinale Roscoe), Postępy fitoterapii 1.
- Grzelak K. (2006): Cebula jako źródło prebiotyków w okresie jesienno- zimowym. Nauka. Technologia. Jakość 2, 47.
- Moghadamtousi S. Z. (): A Review on Antibacterial, Antiviral, and Antifungal Activity of Curcumin, BioMed Research Internationa.
- Zakay- Rones Z., Thom E., Wollan T., Wadstein J. (2004): Randomized Study of the Efficacy and Safety of Oral Elderberry Extract in the Treatment of Influenza A and B Virus Infections. The Journal of International Medical Research, 32.
- Tattelman E.(2005): Health Effects of Garlic, American Family Physician, 72.
- Zielińska- Pisklak M., Szeleszczuk Ł., Młodzianka A. (2013): Bez czarny (Sambucus nigra) domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębienie. Farmakoterapia 23, 6-7.
- Wołonciej M. (2016): Latoferyna- białko o multiwłaściwościach. Gazeta Farmaceutyczna.
Brak komentarzy: