Sok z czarnych jagód a wskaźniki uszkodzenia mięśni i stanów zapalnych u biegaczy


Jaki wpływa ma sok z czarnych jagód na uszkodzenie mięśni i stany zapalne w przypadku półmaratonu? Zapewne wielu z Was pomyśli, że na pewno wpływa korzystnie. A jak jest na prawdę? Przyjrzyjmy się pewnemu badaniu. 

W badaniu brało udział 21 biegaczy. Uczestnicy zostali losowo wybrani, aby spożywać 2 x 200 ml soku z czarnych jagód (BJ) lub dopasowanego energetycznie napoju kontrolnego (PLA) przez 5 dni przed półmaratonem, w dniu wyścigu i przez 2 dni po wyścigu. Pomiary opóźnionego bólu mięśniowego (DOMS), uszkodzenia mięśni (kinaza kreatynowa, CK) i stanu zapalnego (białko c-reaktywne; CRP) zostały wykonane przed wyścigiem, po wyścigu, 24 godziny po wyścigu i 48 godzin po wyścigu.



Białko C- reaktywne

Od początku eksperymentu do momentu przed wyścigiem występował niejasny wpływ soku z czarnych jagód na CRP w stosunku do PLA. Niewielka różnica występowała między grupami w zmianie CRP przed wyścigiem i po wyścigu. BJ wywołał umiarkowanie większy, prawdopodobnie szkodliwy wzrost CRP od momentu przed wyścigiem do 24 godzin po wyścigu niż PLA. 


Ból mięśni

Wystąpił niewielki spadek bolesności mięśni od wartości wyjściowej do momentu przed wyścigiem. Spadek był nieco większy w grupie BJ niż w grupie PLA. Półmaraton wywołał znaczny wzrost bolesności mięśni, która osiągnęła szczyt natychmiast po wyścigu. Wystąpił niewielki wzrost bolesności mięśniowej od momentu przed wyścigiem do bezpośrednio po wyścigu w grupie BJ niż w grupie PLA. 


Uszkodzenie mięśni- kinaza kreatynowa

Kinaza kreatynowa (CK)- wskaźnik uszkodzenia mięśni spadł od wartości wyjściowej do wartości przed wyścigiem w obu grupach. Kinaza była nieznacznie większa w grupie BJ niż w grupie PLA, co wskazuje na możliwe szkodliwe działanie BJ. Kinaza kreatynowa wzrosła w odpowiedzi na półmaraton osiągający szczyt po 24 godzinach po wyścigu. Występowały niejasne różnice w odpowiedziach kinazy na półmaraton między grupą BJ a grupą PLA od przed wyścigiem do po wyścigu. 


Podsumowując

Obecne badanie wykazało, że półmaraton wywołał znaczne podniesienie DOMS oraz markerów uszkodzenia mięśni (CK) i stanu zapalnego (CRP).

Sugeruje to, że w przypadku biegaczy półmaraton jest odpowiednim wyzwaniem wysiłkowym dla zbadania wpływu interwencji dietetycznej na ochronę przed uszkodzeniem mięśni i promocję powrotu do zdrowia. Natychmiast po wyścigu pojawiły się dowody na potencjalnie szkodliwy wpływ BJ na DOMS w porównaniu z PLA.
Prawdopodobnie szkodliwy wpływ BJ na DOMS był odzwierciedlony przez szkodliwy wpływ na CRP po 24 godzinach po wyścigu i szkodliwy wpływ po 48 godzinach po wyścigu. 
Wzrost w przypadku DOMS i CRP wskazuje, że biegacze spożywający BJ mogą ponieść więcej obrażeń mięśni podczas półmaratonu niż ci, którzy spożywali napój energetycznie dopasowany do PLA, chociaż nie odzwierciedlało to wyraźnej różnicy między grupami w zmianie CK. 


Bibliografia:
  1. Lynn A., Garner S., Nelson N., Simper T., Hall A.(2018): Effect of bilberry juice on indices of muscle damage and inflammation in runners completing a half-marathon: a randomised, placebo-controlled tria. Journal of the International Society of Sports Nutrition 15:22.

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.